Vin vești excelente de la oamenii de știință britanici. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge sunt aproape de a afla cheia longevității. Aceștia sunt optimiști că noi tratamente anti-îmbătrânire ar putea fi disponibile încă din deceniul următor.
După o serie îndelungată de studii, oamenii de știință din Marea Britanie sunt pe punctul de a rezolva misterul îmbătrânirii. Ei cred că ar putea exista tratamente care să încetinească efectul în următorul deceniu.
Un anunț în acest sens vine de la cercetătorii de la Universitatea din Cambridge. Aceștia bănuiesc că răspunsul se află în elefanți, balene și meduze nemuritoare. Toate acestea au o durată de viață mai lungă și sunt rezistente la boli grave, precum cancerul.
Cheia longevității lor pare să fie capacitatea de a repara daunele din ADN-ul lor. Cercetătorii depun acum eforturi pentru a recrea aceste abilități pentru a le face transferabile la oameni, notează DailyMail.
Un astfel de efect ar fi revoluționar pentru omenire. El ar permite întinerirea celulelor la o stare funcțională mai tânără pentru a întârzia apariția tuturor afecțiunilor legate de vârstă.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nostru acumulează leziuni ale ADN-ului. Razele UV de la soare, poluanții din gazele de eșapament ale automobilelor și din industrie și chiar și alimentele carbonizate contribuie la înrăutățirea stării noastre fizice.
Aceste reparații ale ADN-ului previn acumularea de mutații genetice care, în cele din urmă, duc la boli, la moarte și la bătrânețe, potrivit cercetătorilor care au studiat animalele.
”Este un moment foarte interesant pentru cercetarea în domeniul îmbătrânirii. Cred că vom începe să vedem intervenții anti-îmbătrânire la om care vor apărea în următorul deceniu”, a declarat cercetătoarea Delphine Larrieu.
În analiza lor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cele mai mari mamifere – elefanții și balenele – au gene unice legate de rezistența la cancer și de repararea leziunilor ADN. Corpul uman are gena numită p53, dar are mult mai puține copii – doar două, comparativ cu cele 20 ale elefantului.
Specialiștii de la Cambridge cred că acesta este motivul pentru care, în ciuda dimensiunii lor mari, au o rată estimată a mortalității prin cancer de aproximativ 4,8%. În cazul oamenilor, acest număr este de 11 până la 25%.
Dacă e să analizăm cazul meduzelor “nemuritoare”, trebuie spus că ele ar putea deține indicii pentru anti-îmbătrânire în rândul oamenilor. Asta pentru că ele sunt singura specie de acest gen capabilă să revină la starea juvenilă și să crească din nou până la stadiul de adult de-a lungul întregii vieți.
Comportamentul meduzelor pentru a rezista îmbătrânirii ar putea să le ajute să fie mai puțin predispuse la cancer. Ele pot trăi până la 200 de ani. Mutațiile ADN-ului cauzează atât îmbătrânirea, cât și cancerul. Astfel, reducerea ratei de mutații prin răspunsuri mai precise la daunele ADN ar putea rezolva ambele probleme deodată.
Altă echipă de cercetători, de această dată de la Universitatea Tohoku și de la Universitatea din Tokyo, și-a propus să descopere ce se întâmplă exact cu celulele din interiorul tentaculului unei meduze pe măsură ce se regenerează.
Asiaticii au descoperit că celulele tentaculare normale de la locul leziunii sunt ajutate de celulele stem dezvoltate special pentru a repara membrele. Oamenii de știință au concluzionat că aceste celule remarcabile ar putea fi cheile pentru a debloca abilitățile de regenerare ale oamenilor, mai scrie sursa citată.