Life

Ce conține rujul de buze. Puține femei știu istoria acestui produs cosmetic

Unde a fost folosit rujul pentru prima dată. Acest produs cosmetic a trecut prin multe transformări până a ajuns la forma din prezent.
29.03.2024 | 16:44
Ce contine rujul de buze Putine femei stiu istoria acestui produs cosmetic
Rujul este unul dintre produse cosmetice care a stârnit cele mai multe controverse de-a lungul timpului. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Rujul este unul dintre cele mai vechi produse de machiaj. Încă din Antichitate, acesta se folosea pentru a da o nuanță interesantă buzelor. Deși nu avea forma și nici compoziția din prezent, rujul era printre produsele preferate de makeup, după clasicul creion de ochi. Acum, pe piață, există sute de modele și nuanțe ale acestui produs, însă, puține femei știu ce conține acesta.

Unde a folosit pentru prima dată rujul și ce ingrediente conținea

Fără doar și poate, rujul este unul dintre produsele cosmetice care nu lipsește din trusa de machiaj a femeilor. Rujul este folosit în fiecare zi de miliarde de femei și este, totodată, cel care face diferența într-un makeup.

ADVERTISEMENT

Acest produs cosmetic nu este de ieri, de azi, ci are o istorie bogată în spate. La început, rujul avea o altă consistență și era produs doar din ingrediente naturale. Pentru a-l obține, se foloseau ingrediente cu pigment care să reziste cât mai mult.

În istorie, este foarte bine cunoscut faptul că regina Shubad a Sumerului se ruja în fiecare zi. Pentru a adăuga o nuanță plăcută buzelor sale, aceasta zdrobea pietre roșii pe care le amesteca cu plumb alb. Pentru acele vremuri, rezultatul era spectaculos.

ADVERTISEMENT

Istoria rujului a trecut prin multe etape și a fost chiar la un pas de a fi interzis în Marea Britanie. Folosirea rujului a fost asociată cu practicile de vrăjitorie. Femeile care purtau ruj riscau ca mariajele lor să fie anulate de către Parlamentul britanic.

Rujul, ca produs cosmetic a apărut în urmă cu mai bine de 5.000 de ani. Potrivit cespun.eu, primele rujuri au fost folosite în Mesopotamia, în Valea Indusului. Mai apoi, rujul a început să fie folosit și în Egiptul Antic.

ADVERTISEMENT

Pe vremuri, ingredientele rujurilor erau luate direct din natură și prelucrate în mod precar. Deși se obțineau nuanțele dorite, combinarea unor elemente ducea la boli grave. De obicei, cele mai folosite pentru rujurile din acele timpuri erau fucus-alginul de unde se extrăgea pigmentul roșu, iodul și manitul de brom.

Guerlain a produs primul ruj în tub

Rujul a început să fie din ce în ce mai popular în rândul femeilor odată cu purtarea lui de către Cleopatra. Până atunci, în Egipt, rujul erau purtat și de bărbații care își arătau puterea și statutul în societate. Însă, odată cu nuanța de roșu închis purtată de Cleopatra, rujul a început să devină un simbol al feminității.

ADVERTISEMENT

Traseul rujului în istorie a fost unul complex. Din Mesopotamia a ajuns în Egipt, apoi în Grecia antică și în Roma. În Grecia și în Roma, rujul a fost un produs controversat din cauza pericolelor pe care le ascundea.

Aici, mai mulți înțelepți ai vremurilor au încercat să tragă un semnal de alarmă, încurajând renunțarea la ruj. Din cauza ingredientelor periculoase, unii pigmenți erau otrăvitori și provocau boli grave, inclusiv moartea celor care se rujau.

Rujul a trecut prin multe etape până a ajuns la forma sa din prezent. A existat o vreme când acesta a fost privit ca un simbol al vulgarității. Abia la finalul secolului al XIX-lea, omenirea a fost mult mai deschisă la ideea de machiaj, iar rujul a început să se găsească la vânzare în micile parfumerii franceze.

Rujul a început să devină popular după anul 1915, atunci când în Statele Unite ale Americii au început să se producă rujuri în tuburi metalice. Femeilor le era mult mai comod să le folosească, iar acela a fost momentul în care industria cosmetică a ”explodat”.

De-a lungul timpului, rujul a trecut prin numeroase transformări. Au început să apară diverse nuanțe și texturi care le-au cucerit iremediabil pe femei. De departe, nuanța roșie este cea mai populară dintre toate, iar nume precum Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor au jucat un rol esențial în popularizarea ei.

ADVERTISEMENT
Tags: