News

Ce cuprinde Ordonanţa militară 10, din 27 aprilie 2020. Marcel Vela: „În curând ne vom apropia de normalitate”. Persoanele peste 65 de ani au un nou program. Document oficial

27.04.2020 | 18:32
Ce cuprinde Ordonanţa militară 10, din 27 aprilie 2020. Marcel Vela: „În curând ne vom apropia de normalitate”. Persoanele peste 65 de ani au un nou program. Document oficial
Ministrul de Interne Marcel Vela anunţă o nouă ordonanţă militară Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat o nouă ordonanţă militară. Decizia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi despre noi reguli privind ieşitul persoanelor vârstnice din casă şi despre viitorul anului şcolar în curs.

Prevederile din Ordonanţa militară 10

Declaratiile Ministrului de Interne, Marcel Vela

Posted by Fanatik News on Monday, April 27, 2020

Iată textul integral al Ordonanței Militare nr. 10:

Ordonanță militară

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

ADVERTISEMENT

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

ADVERTISEMENT

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

ADVERTISEMENT

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

ADVERTISEMENT

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

ADVERTISEMENT

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 – (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin.(1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 – La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea:

a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;

b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;

c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.7 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Ion Marcel Vela

CLICK AICI PENTRU A VEDEA DOCUMENTUL


Principalele declaraţii ale lui Marcel Vela

UPDATE, 19:09 / Dragi compatrioți, încep prezentarea ordonanței militare nr. 10. Comportamentul dumneavoastră a fost unul responsabil, vă aduc mulțumiri. În curând ne vom apropia de normalitate. 

Trebuie să luptăm împotriva acestui inamic, în viitor vom ajunge la normalitate. În această notă am luat următoarele decizii transpuse în Ordonanța Militară nr. 10. O veste bună pentru persoanele care au împlinit 65 de ani, circulația e permisă în afara locuinței sau a gospodăriei în următoarele situații:

Indiferent de intervalul orar, pentru următoarele motive pot circula: deplasare în interes personal, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată, inclusiv tratamentele oncologice, folosind mijloace de transport proprii, ale familiei. 

Pot face deplasări pentru activități agricole sau se pot deplasa pentru comercializarea produselor.  Persoanele care au împlinit 65 de ani pot circula 7-11 și 19-22, pentru următoarele motive: deplasarea pentru bunuri personale sau pentru animale, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea unui minor, altor persoane vârstnice.

Totodată, programul de lucru va fi organizat de către comercianți în așa fel încât persoanele peste 65 de ani vor avea acces mai ușor.

Referitor la cursele aeriene suspendate pentru 14 zile, am decis prin Ordonanță Militară că va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania și din Spania, către România pentru 14 zile, începând cu 28 aprilie. Același lucru se întâmpla cu Belgia, Austria, SUA, Elveția, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Olanda, Turcia și Iran, pentru o perioadă de 13 zile.

Am prelungit 12 zile perioada de suspendare a zborurilor spre Italia. Tot acolo intră zborurile din Germania și Franța, din 5 mai până pe 14 mai, inclusiv. Rămâne permisivitatea pentru zborurile care efectuează transporturi de marfă, de corespondență, umanitar.

O a treia componentă din ordonanță, un segment la care am lucrat cu colegii mei, este cu privire la lucrătorii din Poșta Română. În sensul în care, pe durata stării de urgență trimiterile poștale pot fi predate personalului poștal prin introducerea în cutia poștală, cu o singură excepție, actele de procedură judiciară. Poștei Române îi revine desigur cadrul instituțional pentru modul în care se desfășoară această activitate. 

Își încetează aplicabilitatea prevederi din ordonanțe anterioare, sunt mai multe, le puteți parcurge în toate aceste norme în Monitorul Oficial. Nerespectarea măsurilor poate fi sancționată. 

În altă ordine de idei aș dori să vă spun că în această seară toate detaliile pot fi parcurse în Monitorul Oficial al României, partea 1. Dragi prieteni, mulți dintre dumneavoastră m-au întrebat cum va arăta relaxarea după 15 mai.

Va fi o relaxare graduală, după 15 mai trebuie să fim responsabili. Se apropie 1 mai, ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, dar trebuie să ne dăm seama de ceea ce contează cu adevărat, sănătatea și protejarea celor dragi. 

Ministerul Afacerilor Interne nu se vor relaxa în această perioadă. Sigur veți da dovadă de implicare, reponsabilitate, patriotism. Mulțumesc”.


“Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, va susține astăzi, 27 aprilie, începând cu ora 19:00, o declarație de presă”, se arată în mesajul transmis de MAI.

FANATIK vă va prezenta în timp real declaraţiile ministrului şi prevederile noii ordonanţe militare din data de 27 aprilie.

Noi măsuri anunţate de preşedintele Klaus Iohannis

Reamintim că în cursul zilei de azi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat noi măsuri în contextul pandemiei de coronavirus.

S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor din acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci nu se va mai întoarce elevul, studentul fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie, până atunci continuă formele de învățământ la distașță.

Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet, grădinițe, școlile, facultîțile nu se vor redeschise. Se vor redeschide în septembrie când începe noul an școlar. Aici sunt câteva excepții.

Elevii din clasele terminale vor putea reveni la școala după 2 iunie, între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, normele de distanțare pot fi respectate. Maximum 10 elevi într-o sală de clasă”, a spus preşedintele Klaus Iohannis (Mai multe detalii AICI).

Şeful statului a anunţat şi noi măsuri care vizează persoanele de peste 65 de ani.

“Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost prea scurt, începând de azi se schimbă. Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispozitie doua intervale zilnice. De la 7 la la 11 dimineața si seara de la 19- 22 când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare”, a mai spus Iohannis.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri