News

Ce distanță trebuie să fie, de fapt, între casa ta și cea a vecinului. Legea e foarte clară în 2024

Dacă vrei să îți cumperi o locuință, trebuie să știi ce distanță trebuie să fie între casa ta și cea a vecinului. Ce spune legea
16.03.2024 | 17:02
Ce distanta trebuie sa fie de fapt intre casa ta si cea a vecinului Legea e foarte clara in 2024
Ce distanță trebuie să fie, de fapt, între casa ta și cea a vecinului. Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

Cei care plănuiesc să își construiască sau să cumpere o locuință trebuie să știe ce distanță trebuie să fie între casa lor și cea a vecinului. Dacă legea nu este respectată, oamenii pot ajunge în situații neplăcute. Totodată, ei se pot alege cu sancțiuni.

Ce distanță trebuie să fie între casa ta și cea a vecinului

Legislația trebuie să fie cunoscută de viitorii proprietari. Atunci când decizi să construiești o casă este important să ții cont de distanța dintre locuința ta și gardul vecinilor, reglementările fiind foarte clare în acest sens.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vrei să întâmpini probleme sau să ai o relație tensionată cu vecinii, specialiștii în domeniu recomandă să acorzi foarte mare atenție acestui aspect. În plus, românii trebuie să știe că legea prevede obligația ca la fiecare casă să fie montat și gard.

Potrivit Art. 615 din Codul Civil distanța trebuie să fie de minimum doi metri între proprietate și fereastra, balconul casei sau alte lucrări ale casei vecine. De asemenea, proprietarii trebuie să participe în mod egal în ceea ce privește cheltuielile la montarea gardului. Desigur, în cazul în care acesta nu este deja ridicat.

ADVERTISEMENT

„Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare. Suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta”, se arată în lege.

În ce condiții poate fi redusă distanța

Dacă vrei să faci anumite modificări privind locuința sau gardul acesteia, ideal ar fi să discuți cu vecinii. Totodată, proprietarii trebuie să respecte si alte reguli referitoare la înălțimea imobilelor, în funcție de cerintele administrațiilor locale.

ADVERTISEMENT

„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”. Condiția este ca distanță să fie de cel puțin doi metri de casa vecinilor.

Este important de menționat faptul că distanța poate fi redusă. Însă, pentru asta este nevoie de un acord scris de la vecini în acest sens. Cu toate acestea, experții recomandă ca distanța între locuințe să fie cât mai mare.

ADVERTISEMENT

În acest fel, proprietarii vor avea intimitate, iar relația cu vecinii poate fi una bună. În cazul în care legea nu este respectată, se pot alege cu amenzi.  Mai mult, distanța dintre case este importantă și în stabilirea valorii unei proprietăți.

ADVERTISEMENT
Tags: