News

Explozie pe piața imobiliară. Cât costă să închiriezi o garsonieră în București

Un nou boom pe piața imobiliară. Cât a ajuns chiria pentru o garsonieră în Capitală. Prețurile cresc înainte de venirea studenților
14.09.2022 | 08:52
Explozie pe piata imobiliara Cat costa sa inchiriezi o garsoniera in Bucuresti
Explozie pe piața imobiliară înainte de venirea studenților. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Inflația a venit la pachet și cu alte probleme. Astfel, pe lângă scumpirile din magazine, unele care au avut darul de a-i scoate din minți pe români sau creșterea prețurilor la carburanți, acum, s-a adăugat o nouă problemă în listă. Chiriile au luat-o pur și simplu razna.

Ce se întâmplă cu piața imobiliară

Se întâmplă lucrul acesta și într-un moment propice pentru proprietari. Studenții se pregătesc să revină în marile orașe, centre universitare. Oamenii care dețin apartamente nu au ezitat o clipă și au transmis că tarifele au crescut serios.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre ei spun că încearcă în acest fel să-și repare bugetul după gaura din primul an de pandemie, an în care facultățile au stat în învățământ online.

De exemplu, la periferia Capitalei, o garsonieră se închiriază cu 200 – 250 de euro. În mod evident, prețurile cresc serios în zonele semicentrale.

ADVERTISEMENT

Aici vorbim deja despre o chirie de 250 – 300 de euro, în timp ce în centru, tarifele pentru o banală garsonieră ajung chiar și la 400 de euro.

Dacă ne raportăm la imobilele de lux, cele cu suprafață de apartament de două camere, dar încadrate în categoria „garsonierelor”, ei bine, acestea au un preț special, și pot ajunge la 500 – 600 de euro.

ADVERTISEMENT

„Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care au crescut chiriile la locuințe, indiferent că sunt vechi sau nu, este pentru că în momentul de față pe piață au rămas puține locuințe de închiriat. Și cererea e mare.

Așadar, fiind puține apartamente, garsoniere și vile de închiriat, proprietarii majorează prețul”, a precizat un agent imobiliar pentru Ziare.ro

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, acesta a explicat că prețurile vor rămâne ridicate. Așadar, nici vorbă de ieftiniri, dacă cineva se gândea că de la 1 octombrie acestea își vor face apariția.

„În perioada următoare, chiriile nu se vor ieftini. Ba chiar se vor scumpi. Un alt motiv important care duce tot acolo, adică la creșterea chiriilor, este că nu se mai acordă autorizații de construcție.Pe zi ce trece, de la lună la lună, de la an la an, până nu se finalizează toată problema planului urbanistic zonal, dar și a celui general, pentru că în momentul de față e blocat, nu putem să avem multe autorizații emise”, a mai transmis agentul.

Oamenii din domeniu spun că a mai scăzut cererea pentru apartamente cumpărate special pentru a fi închiriate.„Suntem în scădere cu numărul de locuințe noi achiziționate cu scopul principal de a le închiria. Acum înregistrăm 2 apartamente pe săptămână, să spun cam 8-10 pe lună, dar nu este ritmul cu care eram învățați”, a mai zis expertul.

ADVERTISEMENT
Tags: