Ce elevi pot primi burse sociale, medicale sau de orfani în anul școlar 2023-2024 și câți bani se dau. Schimbare importantă. Ministerul Educației a anunțat care este metodologia cadru de acordare a burselor școlare.
Edupedu.ro a dezvăluit care sunt elevii care pot beneficia de bursă socială, medicală sau de orfan în anul de studiu 2023-2024. Potrivit art. 10 există mai multe categorii, una dintre ele fiind adresată copiilor proveniți din familii cu venituri lunare mici.
Mai exact, acești părinți trebuie să realizeze un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
Celelalte categorii de elevi care primesc bursă sunt:
O schimbare importantă la bursele sociale, medicale sau de orfani acordate în anul școlar 2023 – 2024 este legată de suma primită de fiecare elev în parte. Bursa a fost majorată cu 100 de lei, ceea ce înseamnă că este vorba de 300 de lei.
Cererea nu mai trebuie să fie depusă până la finalul lunii septembrie, ci se poate completa pe tot parcursul anului. Un elev poate primi o singură bursă socială, însă aceasta se poate cumula cu una de excelență olimpică I sau II/bursă de merit și cu bursa tehnologică, conform art. 16, 4.
Sursa menționată anterior ne spune și cum se acordă bursa socială, pentru copii orfani sau pentru elevi care provin din familii monoparentale. Concret, se depune o cerere care trebuie să fie însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale.
Documentele vor fi depuse de părinți, reprezentanți legali sau elevi majori și sunt următoarele: cerere, declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit.
De asemenea, mai sunt necesare și alte documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la Art. 5. Bursa socială pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul şcolar/medicul de familie – acolo unde nu există medic școlar.