Ce este astenia de primăvară? Practic vorbim despre un cumul de manifestări fizice, dar și psihice, care debutează odată cu începutul sezonului cald, mai exact în perioada martie-aprilie. Multe persoane simt oboseală, episoade depresive, iar în unele cazuri lucrurile par că nu mai pot fi rezolvate.
De asemenea, nu puțini sunt cei care simt că nu mai pot depune efort fizic și de asemenea, nu se mai pot concentra așa cum o făceau anterior. Inclusiv calitatea somnului parte să fie afectată de astenia de primăvară, iar sensibilitatea stimulii externi parte crește și ea.
De la ce pornește, de fapt, astenia de primăvară? Specialiștii spun că aceasta este favorizată de reducerea timpului de expunere la lumina naturală din perioada iernii. De asemenea la aceasta se mai adaugă și fluctuațiile sintezei de melatonină și serotonină.
Cele mai afectate sunt persoanele de sex feminin, care își desfășoară activitatea în spații închise precum în birouri. De asemenea și vârstnicii sunt mai predispuși în fața asteniei de primăvară. Și totuși cum se manifestă astenia de primăvară? Există mai multe simptome care ne pot da de gândit.
Unele persoane se pot confrunta cu oboseală, dar și cu o lipsă a poftei de mâncare. De asemenea, în cazuri mai grave se poate ajunge la dureri de cap ori febră, dar și la tulburări ale ritmului cardiac. Unii pot să resimțit senzația de amețeală, crampe musculare, scăderea tensiunii arteriale și chiar și căderea părului.
De asemenea, nu puține sunt cazurile în care anumiți indivizi se confruntă cu o stare de epuizare psihică și chiar și depresie, ori stări de confuzie generală, irascibilitate, sau lipsa de concentrare. Și totuși ce sunt aceste simptome? Acesta au la bază, de fapt, sinteza de melatonină și serotonină ca răspuns al sistemului nervos față de lumină, spun specialiștii.
Ce sunt melatonina și serotonina și de ce sunt atât de importante? Melatonina, care de altfel mai este numită și hormonul somnului este sintetizata la nivelul glandei pineale, mai ales în timpul nopții. Aceasta are rolul de a regla ritmul circadian și de a îmbunătății acuitate vizuală.
Ce înseamnă un nivel scăzut de melatonină în organism? Stări irascibilitate, probleme cu somnul, iar în unele cazuri persoanele ajung în incapacitatea de a mai gestiona situațiile stresante, fie ele din viața personală, fie ele de la locul de muncă.
Referitor la serotonină, aceasta este un neurotransmițător, care ajută la reglarea motilității digestive. Cu alte cuvinte, serotonina transmite senzația de foame și de sațietate și contribuie la funcționarea mai bună a sistemului gastrointestinal. Alături de melatonină, cele două mențin ritmul circadian prin modularea stărilor de hiperexcitabilitate.
Ce înseamnă un deficit de serotonină? Mulți se pot confrunta cu o scădere a apetitului și de asemenea, cu probleme la nivel de memorare și concentrare. Avem și probleme cu somnul și există posibilitatea de apariție a depresiei, anxietății, dar și a tulburărilor obsesiv compulsiva.
Se poate trata atenția de primăvară? Răspunsul este da, într-un mod mult mai simplu decât ne-am fi imaginat. În primul rând trebuie să optimizăm nivelurile serice ale serotoninei din organism, iar acest lucru se face odată cu expunerea la soare, cu favorizarea sintezei de vitamina D.
De asemenea, exercițiile fizice regulate, o alimentație echilibrată, care să conțină lactate proteine animale, fructe, dar și nuci ajută enorm când vine vorba de astenia de primăvară. Și activitățile recreative ne pot ajuta. Putem să optăm pentru ieșiri mai dese în aer liber, alături de prieteni.
Printre altele să nu uităm și de odihnă, care este esențială. Este recomandat să dormim minim 7 ore pe noapte. În acest mod prevenim stările de irascibilitate, dar și dificultățile de concentrare, lucruri întâlnite frecvent în cazul asteniei de primăvară.