Life

Ce este bine să mănânci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Ce alimente să nu-ți lipsescă niciodată de pe masa de Lăsata Secului. Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie 2023.
14.11.2023 | 07:21
Ce este bine sa mananci de Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2023 Alimentele care nu trebuie sa lipseasca de pe masa
Ce să mănânci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Alături de Postul Mare, al Paștelui, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante pentru creștini, iar acesta începe miercuri, 15 noiembrie 2023. Cu o zi înainte este sărbătorită Lăsata Secului, iar românii au o serie de tradiții și obiceiuri.

Ce să mănânci de Lăsata Secului, înainte de Postul Crăciunului 2023

Marți, 14 noeimbrie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, al doilea cel mai important din an după cel Mare. După 15 noiembrie și pânâ pe 25 decembrie, după miezul nopții, timp de 40 de zile, credincioșii nu au voie să mănânce bucate de dulce.

ADVERTISEMENT

Însă postul nu este numai depsre mâncare, ci despre purificarea spirutială și apropierea de Dumnezeu. Creștinii postesc în semn de efort pentru sacrificiile pe care Iisus le-a făcut pentru oameni, astfel că pe lângă evitarea produselor de origine animală, se recomandă și rugăciunea zilnică și ajutarea aproapelui.

Lăsata Secului este, de obicei, sinonim pentru uscat, fără grăsime, de post, dar preoții spun că este în zadar să fii atent la ce bagi în gură, dar la cuvintele pe care le scoți, lăsându-te ghidat de invidie și mânie.

ADVERTISEMENT

Totușim în această zi există mai multe tradiții și obiceiuri care se practică din cele mai vechi perioade. Multe persoane organizează în această zi o masă festivă, cu toate preparatele interzise în post.

Ce să nu lipsească de pe masă pe 14 noiembrie 2023

De Lăsata Secului se spune că nașii trebuie să meargă în vizită la fini și să le ducă o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.  Finii își cer iertare pentru greșelile de pe parcursu anului, iar după împăcare toată lumea se așează la masă.

ADVERTISEMENT

De pe aceasta nu trebuie să lipsească plăcintele cu fructe și legume, stafidele- care simbolizează sporul și vigoarea spirituală. Totodată, se spune că pieptul găinii indică cum va fi iarna.

Dacă acesta este gras, anotimpul rece va fi greu, dar dacă va fi subțire, iarna va fi blândă. Și vasele trebuie așezate cu gura în jos, pentru a fi apărate de spiritele rele, în plus toate acelea în care s-a gătit de dulce, se spală bine.

ADVERTISEMENT

Oasele și resturile de la masa de Lăsata Secului se pun într-o față de masă și se aruncă afară, spre răsărit, în timp ce sunt rostite cuvintele: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”, notează libertatea.ro. 

ADVERTISEMENT
Tags: