Life

Ce este, de fapt, luna albastră. Ce înseamnă acest fenomen astronomic rar și când îl puteți vedea

Fenomenul astronomic care apare rar.  Ce este luna albastră și când poate fi văzută. Cum îți influențează starea de spirit?
16.03.2024 | 17:42
Ce este de fapt luna albastra Ce inseamna acest fenomen astronomic rar si cand il puteti vedea
Fenomenul lunii albastre, un fenomen rar. Sursa foto: World Atlas
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Luna a fost un corp ceresc misterios. Mulți cred că apariția ei influențează evenimente care au loc în lume, respectiv starea noastră de spirit. În jurul Lunii au luat naștere mulțimi de legende și tradiții. Ce semnifică fenomenul Lunii albastre?

Ce semnifică fenomenul Lunii albastre

De câteva ori pe an, Lune ne surprinde prin aspectul și prin dimensiune. Se spune că atunci când o vedem pe jumătate vremea va fi nefavorabilă, ploioasă, pe când dacă o zărim plină, înseamnă că ne vom confrunta cu momente de tensiune sau vom fi stresați, nervoși în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

De altfel, Luna plină ar apărea în fiecare lună, pe parcursul unui an întreg. Fazele acestui corp ceresc durează, de fapt, 29, 5 zile pentru a se finaliza, adică 354 de zile în total, pentru 12 cicluri complete, o durată mai mică decât cele 365/366 de zile dintr-un an calendaristic.

La fiecare aproximativ doi ani și jumătate se vede a 13-a Lună plină, iar aceasta ar fi cunoscută de către oamenii de știință drept ”Luna albastră”. Încă din secolul al XVI-lea a luat naștere fenomenul și a pornit, mai exact, din Indonezia.

ADVERTISEMENT

În anul 1883, în Indonezia oamenii au raportat că au văzut apusuri de soare destul de ciudate, dar și o Lună care aducea înspre albastru, în urma erupției unui vulcan din zonă. Și astăzi multe culturi mai consideră că fenomenul rar apare ca producere a erupției unui vulcan.

Când va avea loc următoarea Lună albastră

Următoarea Lună albastră va putea fi văzută în această vară, mai exact pe data de 19 august. Potrivit britannica.com, după 2024, următoarea a 13-a lună se va vedea în 2037, în 2067 și în 2094. De altfel, potrivit legendelor, se spune că nu este bine să luăm decizii în astfel de evenimente astronomice.

ADVERTISEMENT

Luna albastră, tocmai pentru că ne influențează starea de spirit, are capacitatea de a scoate la iveală tot ceea ce este mai rău dintr-o persoană. Din bâtrâni s-a răspândit ideea că luna este vinovată pentru unele accidente, crime sau sinucideri.

Totodată, în urma unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, se crede că Luna albastră influențează inclusiv somnul uman. Putem avea coșmaruri sau insomnii, din cauză că ne este perturbat.

ADVERTISEMENT

”Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline”, spune Michael Smith, coordonatorul studiului.

ADVERTISEMENT