News

Ce este ”drogul elevului”, substanța care face ravagii printre tinerii din București. ”Vreți tigăiță? 10 lei”

Un nou drog face ravagii printre tinerii din București, fiind vorba despre ”drogul elevului”, alintat de adolescenți ”tigăiță”.
02.03.2024 | 22:47
Ce este drogul elevului substanta care face ravagii printre tinerii din Bucuresti Vreti tigaita 10 lei
Ce este ”drogul elevului”, substanța care face ravagii printre tinerii din București. ”Vreți tigăiță? 10 lei”. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Substanța sintetică este extrem de periculoasă mai ales că se vinde la un preț foarte mic, iar efectele sunt devastatoare. Mai mult, drogul se vinde ziua în amiaza mare pe străzile din București, așa cum arată o investigație cu camera ascunsă. Mai mult, inclusiv ”iarba” se vinde în centrul Capitalei, fără nicio jenă.

Ce este ”drogul elevului”, substanța care face ravagii printre tinerii din București

“Ştii de unde pot să fac şi eu rost de aici din zonă de iarbă sau de tigăiţă ceva?”, întreabă reporterul Antena 3, fără să-și divulge identitatea. ”De tigăiţă? Da. Îţi fac eu rost, acum merg şi eu să iau? Câte vreţi?”, răspunde traficantul, fără nicio teamă. “Două, dar cât e una?”, continuă dialogul, iar răspunsul e cu adevărat șocant: ”10 lei”.

ADVERTISEMENT

Conversația șocantă a fost înregistrată în zona pieței Alba Iulia, la doar câțiva kilometri de sediul DIICOT, sau al Poliției. Reporterul Antena 3 a fost ulterior invitat într-o altă zonă, cu și mai mulți dealeri, practic Paradisul de unde toți consumatorii din zonă își cumpără droguri.

Sursele Antena 3 spun că locuitorii din zonă au făcut foarte multe plângeri la Poliție și sesizări, însă situația nu s-a schimbat. Oamenii legii ar patrula constant și, mai mult, și-a parca mașinile chiar în fața unei case unde există mai multe persoane care consumă droguri de risc. Aparent, pentru a-i intimida pe consumatori, însă fără prea mari rezultate.

ADVERTISEMENT

Tot mai mulți tineri din București consumă etnobotanice

Aparent drogul preferat al tineretului este un tip de etnobotanice, mai exact ALPHA-PHIP, o substanță sintetică reglementată de legi. Specialiștii avertizează că efectele consumului pe termen lung ar fi catastrofale, mai ales că produce dependență, comportament violent și tulburări psihotice.

Consumatorii riscă, de asemenea, leziuni grave ale organelor și chiar deces. Vecinii din zonă spun că de frică nu mai ies cu copiii prin parcuri, pentru că majoritatea consumatorilor de droguri din zonă ar manifesta un comportament violent. De altfel, unui dintre bărbații care a ieșit din casa ”drogurilor” a încercat să-i gonească pe reporterii Antena 3.

ADVERTISEMENT

“Hai gata, duceţi-vă, băi, dracu’, băi. Mi-aţi dat voi vreun ban? Eu stau pe stradă, în biserica Hristosului meu. Nu, nu, nu. Eu am motivul meu. N-am nimic cu tine”, a transmis bărbatul. Oamenii din zonă spun că vor face plângeri până în momentul în care toți consumatorii vor fi goniți din zonă, lucru care momentan nu s-a întâmplat.

Conform statisticilor ANA (Agenția Națională Antidrog), aproape 11% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog de-a lungul vieții. 6% dintre aceștia ar fi consumat în ultimul an, așadar peste 1 milion de români care găsesc alinare în consumul de droguri.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial aproximativ 600.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor, dintre care 100.000 în Statele Unite ale Americii. În România numărul morților este de doar câteva zeci pe an, însă așa cum arăta un reportaj Vice, cel mai probabil cifrele sunt în realitate mult mai mari. Autoritățile s-ar ”rușina” cu această statistică, astfel că preferă să o ”aranjeze”.

ADVERTISEMENT