News

De ce rezultatele testelor antidrog efectuate de Poliţia Rutieră pot fi fals pozitive. Explicaţiile date de Medicina Legală

Medicii legişti au explicat într-un comunicat oficial în ce condiţii rezultatele la testele antidrog efectuate de poliţişti pot fi fals pozitive.
07.01.2024 | 17:16
De ce rezultatele testelor antidrog efectuate de Politia Rutiera pot fi fals pozitive Explicatiile date de Medicina Legala
Legiştii au explicat cauzele pentru care rezultatele testelor antidrog pot fi pozitive Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai simple şi eficiente metode de a descuraja consumul de stupefiante este testarea cu aparatul drug-test, însă eficienţa acestuia a devenit din ce în ce mai contestată de când s-a dovedit că acestea dau un numră îngrijorătoer de mare de rezultate fals pozitive.

Medicamentele pentru diabet pot determina rezultate fals pozitive

“Rateurile” în cadrul anumitor Inspectorate Judeţene de Poliţie sunt atât de mari (32% rezultate sunt raportate fals pozitive la IPJ Tulcea), astfel încât Consiliul Superior de Medicină Legală a simţit nevoia să explice de ce există cazuri în care testele efectuate cu aparatul drug-test folosit de Poliția Rutieră ies pozitive, dar ele nu se confirmă ulterior, la analizele de sânge.

ADVERTISEMENT

Medicii explică rezultatele fals pozitive printr-o serie de factori, de la prezenţa în corp a urmelor diferitelor medicamnte, până la factori legaţi de temperatura la care a fost testat subiectul.

În total, Consiliul Superior de Medicină Legală enumeră 11 factori care pot influenţa rezultatul testării antidrog, astfel încât rezultatul imediat să fie pozitiv, dar neconfirmat ulterior la analizele de sânge:

ADVERTISEMENT
  • timpul scurs de la consum: fie prea scurt, situație în care încă nu se excretă substanța în salivă, fie prea lung (drogul este sub limita cut-off a testului);
  • modificarea de pH a probei biologice, care  poate modifica rata de excreție sau inhiba activitatea enzimatică a glucozo-6 fosfat dehidrogenazei, care se regăsește în testele de tip EMIT;
  • stimularea mecanică a secreției salivare, care scade rata de excreție salivară a drogurilor;
  • flora bacteriană, care modifică concentrațiile unor substanțe prezente în salivă;
  • condițiile de testare (temperatură inadecvată, expunere inadecvată la surse de lumină, infraroșii, ultraviolete, etc), care pot modifica activitatea enzimatică pe care se bazează unele teste;
  • utilizarea unor substanțe care modifică rata de secreție salivară (antidepresive triciclice, antagoniști de receptori adrenergici);prezența în salivă a unor contaminanți, adulteranți sau excipienți ai dozei de stradă a drogului consumat sau din alimentația obșnuită, conservanți alimentari, produse pentru cosmetică sau igienă orală etc.
  • existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive precum:
  • reacții fals pozitive la amfetamine;
  • medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
    barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare. Toate aceste reacții fals pozitive sunt pot fi infirmate prin analiza toxicologică medico-legală pe probe de sânge.

Legiştii mai subliniază că sensibilitatea și specificitatea variază mult și în funcție de performanța echipamentului care este folosit pentru testarea rapidă în trafic.

ADVERTISEMENT

“Testele rapide utilizate în cadrul Poliției Române sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație”, se mai arată în comunicatul celor de la Consiliul Superior de Medicină Legală.

În plus, specialiştii mai atrag atenţia că instituțiile medico-legale se confruntă cu probleme deosebite de logistică, din cauza creșterii exponențială a numărului de solicitări de efectuare a testelor pentru substanțe psihoactive.

ADVERTISEMENT

În plus, apariția periodică de noi substanțe psihoactive pe piaţă necesită, pentru depistarea lor echipamente de înaltă performanță, care sunt extrem de costisitoare, după cu mai afirmă cei de la Medicină Legală.

ADVERTISEMENT