Life

Ce este iarba mâței, de fapt. Cât de bune sunt pentru pisici jucăriile care conțin această plantă

Dacă aveți o felină, cu siguranță ați auzit de planta supranumită iarba mâței. Ce este, de fapt, și cât de mult poate ajuta pisicile?
15.01.2024 | 20:24
Ce este iarba matei de fapt Cat de bune sunt pentru pisici jucariile care contin aceasta planta
Ce efecte are iarba mâței asupra pisicilor: sursa foto: cupisici, colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Ce este iarba mâței? Această plantă face parte din familia mentei, însă denumirea oficială este Nepeta cataria sau Cătușnica. Iarba mâței se regăsește în câteva regiuni din Asia și Europa, dar a reușit să se extindă și în alte zone ale lumii. Frunzele sale sunt de culoare verde deschis, iar florile sunt violet. Cu toate că în trecut era utilizată doar pentru prepararea ceaiurilor, iarba mâței este cunoscută acum pentru puterea mare pe care o are asupra pisicilor.

Ce este iarba mâței și cum acționează

Dacă acasă aveți pisici, cu siguranță ați auzit de iarba mâței, o plantă care ajută felinele să se relaxeze. Sunt multe persoane care s-au întrebat dacă această plantă din Asia poate dăuna sau nu pisicilor.

ADVERTISEMENT

Iarba mâței este folosită de cele mai multe ori ca un stimulent natural pentru pisici, pentru că le activează și le distrează. Specialiștii susțin că modul de acțiune al acestei plante este datorat de o substanță chimică numită nepetalactonă. De fapt, acest ulei este prezent în frunzele plantei și duce la modificări de comportament.

Cum se comportă felinele când miros această plantă

Atunci când se joacă cu iarba mâței, pisica este expusă la această substanță. Se știe că felinele au mirosul foarte sensibil, așa că iarba mâței poate avea un efect mare asupra lor. După ce iau contact cu iarba mâței, pisicile încep să se rostogolească pe spate și să-și frece bărbia, obrajii și corpul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reacțiile provocate de planta iarba mâței nu durează foarte mult. Unele feline devin energice și se joacă mai mult ca deobicei, însă altele pot avea o stare de relaxare mai mare, printre care și somnolență după perioada de activitate intensă.

Există, însă, și alte comportamente ale pisicilor după ce miros iarba mâței, precum linsul, scuturarea capului sau salivație excesivă. Dar experții susțin că această plantă nu are efecte negative asupra felinelor.

ADVERTISEMENT

Iarba mâței nu are efecte adverse asupra felinelor

Deși mulți cred că pisicile devin dependente de substanța din iarba mâței, în realitate, felinele sunt obișnuite și desensibilizate. Cu trecerea timpului, planta are efecte tot mai reduse. De asemenea, iarba mâței este recomandată mai mult pisicilor care stau mult timp singure și suferă de depresie sau anxietate.

Iarba mâței este total sigură și pentru puișorii de pisică, însă efectele plantei pot fi vizibile abia atunci când puii trec de vârsta de 6 luni. Mai mult de atât, unele pisici pot să nu reacționeze imediat chiar dacă au fost expuse la substanțele din această plantă. De obicei, felinele pot fi încurajate să folosească jucăriile sau să-și ascută ghearele cu ajutorul acestei plante.

ADVERTISEMENT

Cu toate că iarba mâței nu are efecte adverse asupra felinelor, experții susțin că nu trebuie să oferim cantități prea mari din plantă pisicilor. Dacă le administrați o doză mult prea mare, felinele pot întâmpina dificultăți de mișcare, amețeală, dureri de burtă, diaree, chiar și vărsături.

ADVERTISEMENT