Life

Ce este interzis să faci duminica. Tradiții și superstiții pentru ultima zi a săptămânii

Ce nu ai voie să faci duminica. Ce spun preoții despre obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii în această zi.
29.01.2023 | 12:00
Ce este interzis sa faci duminica Traditii si superstitii pentru ultima zi a saptamanii
Ce nu ai voie să faci duminica. Ce spun preoții despre obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii în această zi. Sursa foto: freepik.com. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce este interzis să faci duminica. Tradiții și superstiții pentru ultima zi a săptămânii când oamenii se adună în casa Domnului ca într-o mare familie. Obiceiurile păstrate de creștini ortodocși în această dată sfântă.

Ce nu ai voie să faci duminica. Ce spun preoții despre obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii în această zi

Duminica este o zi de mare sărbătoare pentru că este ziua în care Iisus Hristos Mântuitorul a înviat din morți, ca împreună cu El să înviem și noi. De aceea credincioșii obișnuiesc să păstreze o serie de tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că nu se spală, nu se calcă și nu se coase, există și alte superstiții păstrate din moși-strămoși. În această zi binecuvântată se merge la Biserică, se fac fapte bune, oamenii se roagă și citesc din cărțile sfinte.

E foarte important să ne ferim cu mare ardoare de păcat. Se spune că duminica dimineața trebuie să deschizi ușa pe întuneric ca Maica Domnului să intre și să lase noroc. În caz contrar, dacă e închis nu intră.

ADVERTISEMENT

În această zi nu e bine să înşiri mărgele, căci diavolul te va pune să treci prin ele de trei ori pe lumea cealaltă. În noaptea de sâmbătă spre duminică întotdeauna trebuie să te speli, să te piepteni și să te primenești cu haine curate pentru a serba ultima zi din săptămână cu veselie.

Ce nu e bine să faci în zilele de duminică

Conform mariustuca.ro, e total interzis să te sfădești cu oamenii din jur sau să faci păcate pentru că vei sta toată luna în certuri și îți va merge prost dacă ai început rău. De asemenea, cei care fumează înainte de a termina preotul slujba de la Biserică vor fi ocărâți de femei.

ADVERTISEMENT

Cei care nu ţin legea zilei de duminică vor avea parte de venirea unor vârcolaci (câinii lui Dumnezeu). Aceștia vor mânca soarele, dar dacă beau apă în drumul lor nu îi vor face nimic astrului.

Lucrurile sunt cât se poate de simple: să nu faci duminica ceea ce ai fi putut face în timpul săptămânii. E bine să-ți organizezi programul astfel încât ultima zi să fie liberă, fără stresul grijilor și problemelor zilnice.

ADVERTISEMENT

„În vechime, în ziua de duminică, era interzisă chiar şi baia. Ce trebuie noi să înţelegem clar: ca să faci o baie în vechime trebuia să aprinzi focul, să aduci lemne ca să aprinzi focul, să scoţi cenuşa.

Trebuia să aduci câteva căldări de apă de afară, să aduci vana în care să faci baie, după ce terminai baia trebuia toată apa asta scoasă afară. Îţi lua o oră, poate şi mai bine, timp care, de fapt, e al lui Dumnezeu.

Şi atunci era considerat timp pierdut aiurea”, a declarat preotul Iulian Raţă, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, notează doctorulzilei.ro.

ADVERTISEMENT