Biserica este practic locul în care credincioșii se întâlnesc cu Mântuitorul Iisus Hristos.
Aici mergem pentru a ne ruga, pentru a participa la slujbe, sau pentru a putea fi mai liniștiti. La fel ca și în alte locuri însă și în Biserică există niște reguli bine stabilite pe care creștinii trebuie să le cunoască.
Unele pornesc de la vestimentație, pregătire spirituală și pot ajunge chiar și până la igiena personală. Părintele Ilie Cleopa spune că există 14 reguli canonice care trebuie respectate de creștini atunci când aceștia calcă pragul Bisericii.
”Fraţilor, trebuie să ştiţi că un creştin care merge la biserică are 14 reguli canonice de bună cuviinţă, dacă vrea să-l folosească sfântă biserică. Dacă nu le împlineşte, se duce la biserică spre osândă”, spune părintele Ilie Cleopa, citat în cartea „Ne vorbeşte părintele Cleopa”, scrisă de arhidiaconul Ioanichie Bălan.
Prima regulă și cea mai importantă este ca atunci când un creștin intră în biserică să fie iertat de toată lumea, iar cea de a doua este legată de un dar.
Mai exact, este bine ca un credincios să aducă fie o lumânare, fie un pahar de vin de acasă, sau un bănuț, care îl va binecuvânta mai târziu.
O a treia condiție este legată de ora la care mergem la Biserică. Mai exact, este bine să mergem cât mai devreme și nicidecum mai târziu. Cea de a patra regulă vizează așezarea în spațiu.
Bărbații trebuie să stea mereu în dreapta în Biserică, iar femeile în stânga. O altă condiție este legată de conversația din biserică. Cei care vorbesc în timpul slujbei trebuie să știe că acest lucru este un mare păcat.
O a șasea regulă importantă, mai exact o condiție canonică este legată de slujbă. Nu este bine ca un credincios să iasă din biserică înainte ca slujba să se termine. Excepție o fac cei bolnavi, sau cei care pățesc ceva.
A șaptea condiție și una dintre cele mai importante este cea legată de icoanele din Biserică. Deși mulți dintre noi obișnuiesc să le sărute, regulile spun cu totul altceva.
”Când va închinaţi la sfintele icoane, să nu sărutaţi sfinţii pe faţă, că-i păcat. Nu-i voie. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruţi picioarele, dacă este pictat pe jumătate, îl săruţi la partea de jos”, spune preotul.
O altă regulă importantă este cea legată de Sfânta Liturghie. După ce preotul încheie slujba, nimeni nu are voie să se închine la icoane în biserică și nici să mai aducă daruri, pentru că este mare păcat.
Cea de a noua condiție canonică spune că toți creștinii din Biserică trebuie să fie în genunchi în momentul în care se sfințesc darurile și când se rostește “Pe Ţine Te lăudăm, pe Ţine bine Te cuvântăm… !”.
A zecea condiție vizează anafora și păhărelul de vin. Preotul spune că după ce credincioșii au primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, aceștia trebuie să treacă uşă diaconească.
Acolo, ei vor primi anafora şi un păhăruţ de vin, iar apoi se pot ruga după Sfânta Împărtășanie.
O regulă extrem de importantă este că cei care s-au împărtășit nu mai au voie să sărute mâna preotului. De asemenea, până nu se așează la masă, aceștia nu au voie să sărute nici sfintele icoane.
”Cel ce s-a împărtăşit, nu mai are voie să sărute mână preotului. Până nu stai la masă nu mai ai voie să săruţi nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. După masă poţi să săruţi mână şi sfintele icoane”, mai spune preotul.
Următoarea regulă importantă este ca o persoană care a venit la biserică dintr-o familie să ia anafora sfântă pentru toți cei de acasă în momentul în care va pleca.
De asemenea, o altă condiție canonică importantă este legată de momentul în care preotul spune “Cu pace să ieşim ! Întru numele Domnului”. Acest lucru se întâmplă la sfârşitul Liturghiei, iar credinciosul trebuie să facă trei închinăciuni în mijlocul bisericii şi merge acasă.
Penultima condiție canonică îi vizează pe cei care au plecat deja de la Biserică. În momentul în care aceștia ajung acasă trebuie să spună o rugăciune către sfintele icoane, iar când se așează la masă alături de cei dragi, să le povestească acestora ce își amintesc din timpul slujbei.
Ultima regulă este legată de odihnă. După ce ajungem acasă de la Biserică și luăm masa trebuie să ne odihnim două ore, iar mai apoi să ne gândim și la cei mai puțini norocoși.
”După ce ai stat şi tu la masă, să te odihneşti două ore. Apoi trebuie să te duci în Duminici şi sărbători să faci vizite şi să cercetezi pe cei bolnavi şi săraci”, mai spune preotul.