News

Ce este Telegram, aplicația care a explodat după problemele Facebook. Zeci de milioane de utilizatori noi în doar câteva ore

Aplicația de mesagerie Telegram a înregistrat o creștere spectaculoasă în orele în care serviciile Facebook au fost indisponibile.
06.10.2021 | 13:09
Ce este Telegram aplicatia care a explodat dupa problemele Facebook Zeci de milioane de utilizatori noi in doar cateva ore
Ce este Telegram, aplicația care a explodat după problemele Facebook. Zeci de milioane de utilizatori noi în doar câteva ore. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toții știm zicala veche de când lumea, care spune că atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă.

Într-o formă ușor adaptată pentru situația ultimelor zile, când patru pică, al cincilea câștigă.

ADVERTISEMENT

Cam asta s-a întâmplat cu aplicațiile din grupul Facebook – au picat în masă și i-au ținut pe utilizatori într-o ”beznă socială” timp de șase ore, iar asta i-a convins pe mulți dintre ei să facă o schimbare rapidă, pentru a putea rămâne conectați cu prietenii.

Astfel a ieșit învingătoare aplicația Telegram în urma problemelor de luni seară ale suitei de aplicații Facebook.

ADVERTISEMENT

Deși poate unora le este necunoscută, această aplicație este foarte populară la nivel mondial.

În urmă cu doar o lună, Telegram a intrat în clubul de elită al aplicațiilor care au fost descărcate de peste un miliard de utilizatori. Sigur, numărul de utilizatori activi lunar este mai mic, însă rămâne considerabil: peste 500 de milioane de persoane folosesc în mod curent aplicația.

Cele mai mari piețe ale Telegram sunt India, Rusia și Indonezia. În total, de aici provin 40% din totalul descărcărilor aplicației.

ADVERTISEMENT

Ce este aplicația Telegram

Telegram este o aplicație de mesagerie pentru dispozitive mobile, dar și pentru calculator.  Îți oferă posibilitatea de a scrie mesaje clasice, dar poți efectua și apeluri video, poți trimite fișiere și poți beneficia și de alte câteva funcții binevenite.

Telegram a fost lansat în urmă cu ceva mai bine de 8 ani, pe 14 august 2013, iar de atunci a crescut încet, dar sigur. Aplicația este creația fraților Pavel și Nikolai Durov – cei doi ruși au fondat anterior rețeaua socială VK, pe care au fost nevoiți să o vândă ulterior.

ADVERTISEMENT

Acum, cei doi se ocupă de Telegram, alături de o echipă mică, formată din 15 oameni de bază. Aceștia se mută constant în diverse țări ale lumii și evită să detalieze unde închiriază birouri pentru a ”proteja echipa de influențe nenecesare.”

Telegram folosește un sistem de criptare end-to-end propriu, MTProto, dezvoltat de Nikolai. Au existat de-a lungul timpului critici cu privire la acest sistem de criptare, însă mai multe cercetări independente au arătat că acesta este sigur. Rămân, în continuare, suspiciuni cu privire la securitatea sistemului. Pentru cei ce pun preț pe o reală securitate, există totuși alte aplicații mai sigure pentru mesagerie.

Cât de mult a crescut Telegram în timp ce Facebook n-a funcționat

Nevoia oamenilor de a rămâne în contact cu ceilalți pare să fie destul de mare, având în vedere cifrele înregistrate de Telegram în doar câteva ore de probleme pentru Facebook.

Astfel, ”populația” Telegram a crescut cu nu mai puțin de 70 de milioane de utilizatori. Aceștia au descărcat aplicația și și-au făcut conturi pe această platformă de mesagerie în cele șase ore de nefuncționare a serviciilor furnizate de Facebook.

Nu este prima și posibil să nu fie nici ultima dată când Telegram profită de pe seama competitorilor care dau rateuri.

Ultima dată când Telegram și-a crescut numărul de utilizatori într-un astfel de context s-a întâmplat la începutul lui 2021. La acea vreme, WhatsApp își anunța utilizatorii că schimbă politica de confidențialitate a aplicației, iar nereușita companiei de a-i face pe oameni să înțeleagă ce și cum se schimbă i-a făcut pe mulți să se teamă pentru siguranța datelor lor. Astfel, mulți au plecat către Telegram.

Pavel Durov este cel care a dat publicității cifrele impresionante înregistrate de Telegram în cursul zilei de luni. Acesta spune că sistemul a trecut cu brio acest test, dar că unii utilizatori de pe continentul american ar fi putut întâmpina mici dificultăți, din cauza stresului mare pus pe serverele aplicației.

Și Signal, o aplicație rivală pentru Telegram și WhatsApp, s-a bucurat de o creștere a numărului de utilizatori. Și aici este vorba despre ”milioane” de persoane, însă nu au fost date cifre exacte cu privire la acest ”boom” înregistrat de serviciul de chat.

ADVERTISEMENT