News

Ce este ”vinul morților”, băutura misterioasă folosită de secole pentru ritualuri de purificare

O descoperire din urmă cu mai bine de un deceniu aduce noi dovezi cu privire la folosirea substanțelor psihoactive în culturile indigene.
11.09.2022 | 10:31
Ce este vinul mortilor bautura misterioasa folosita de secole pentru ritualuri de purificare
”Vinul morților”, băutura cu puternice efecte psihoactive. Sursa foto: wikipedia.org.
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit noi dovezi cu privire la folosirea plantelor halucinogene de către șamanii din America de Sud.

Descoperirea din Munții Anzi care a schimbat percepția asupra folosirea ayahuasca

Probabil cea mai remarcabilă descoperire de acest fel a avut loc în 2008, în munții Anzi din Bolivia. Jose Capriles a cercetat în 2008 adăpostul de stâncă Cueva del Chileno, fără să aibă idee de ce ar putea găsi înăuntru.

ADVERTISEMENT

A descoperit rămășițele unui mic cimitir antic: mai multe pietre indicau că un trup fusese îngropat acolo, iar alături, acesta a avut și o mică geantă de piele, legată cu o sfoară. La interior se găseau diverse accesorii legate de substanțele psihoactive: spatule din os folosite pentru a strivi semințele unor plante cu astfel de capacități, tablete de lemn folosite ca suprafață pentru zdrobirea semințelor, un tub de prizat din lemn, cu o figură umanoidă crestată pe el, dar și un săculeț realizat din piele de vulpe.

La mai bine de un deceniu de la această descoperire, Capriles, antropolog la Pennsylvania State University in State College, a descoperit alături de colegii săi că săculețul vechi de 1.000 de ani conține cea mai variată ”ofertă” de substanțe psihoactive descoperită până acum într-un sit sud-american. Acesta conține și cocaină, dar și ingredientele primare pentru băutura ayahuasca.

ADVERTISEMENT

În limbile Quechua, ”aya” înseamnă spirit, suflet sau chiar cadavru, iar ”waska” se referă la liană sau frânghie. Această ”liană a sufletului”, prin prisma naturii sale fluide, este văzută și ca ”vin al sufletului” sau ”vin al morților”.

”Oricine a avut această geantă cu bunătăți ar fi trebuit să călătorească foarte mult pentru a obține toate aceste plante”, spune Melanie Miller, care a analizat conținutul sacului, confom researchgate.net.

ADVERTISEMENT

În ce moduri poate fi folosită această băutură psihoactivă

Datarea cu radiocarbon arată că acesta a fost produs acum aproximativ 1.000 de ani. Ulterior, analiza de la interior a identificat cel puțin cinci substanțe cu efecte psihoactive: cocaină, benzoilecognină, bufotenină, harmină și dimetiltriptamină.

Harmina și dimetiltriptamina sunt ingredientele principale din ayahuasca, băutura folosită în ritualuri ceremoniale de purificare spirituală de către indigenii sud-americani de secole bune. În mod curios, însă, prezența tubului de lemn indică faptul că aceste substanțe erau prizate, cu multă vreme înainte ca acestea să fie preparate sub forma ”vinului morților.”

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, culturile sud-americane au folosit în moduri diferite această băutură cu puternice efecte psihoactive. În unele culturi, acest preparat este folosit în scopuri șamanice, însă în altele există o precădere pentru folosirea în scop recreațional a băuturii.

Oamenii care au băut ayahuasca au afirmat ulterior că au avut experiențe mistice și revelații spirituale cu privire la scopul vieții lor, dar și referitor la natura universului. Unii au raportat chiar efecte terapeutice, mai ales în privința depresiei sau a altor traume personale.

DMT-ul, component al băuturii ayahuasca, este clasificat la nivel internațional ca substanță controlată, fiind un drog ilegal în majoritatea jurisdicțiilor, inclusiv în România. Pe de altă parte, însă, plantele care conțin dimetiltriptamină nu se supun unor restricții de creștere și cultivare.

ADVERTISEMENT
Tags: