Ghana a confirmat oficial duminică cele două cazuri de infecție cu virusul Marburg, o boală foarte infecțioasă asemănătoare Ebola, a anunțat serviciul ghanez de sănătate, după ce două persoane care au murit ulterior au fost testate pozitiv pentru virus la începutul acestei luni.
Acesta este al doilea focar de Marburg din Africa de Vest. Primul caz de infecție cu acest virus din regiune a fost detectat anul trecut în Guineea, fără alte cazuri identificate.
Cei doi pacienți din regiunea Ashanti din sudul Ghanei prezentau ambii simptome, inclusiv diaree, febră, greață și vărsături, înainte de a muri în spital, a spus OMS.
Începând cu 1967, au existat o duzină de focare majore de infecție cu virusul Marburg, mai ales în sudul și estul Africii. Ratele de mortalitate au variat de la 24% la 88% în focarele anterioare, în funcție de tulpina virusului și de managementul cazurilor, potrivit OMS.
Virusul se transmite la oameni de la liliecii de fructe și se răspândește de la o persoană la alta prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate, suprafețe și materiale, mai precizează Organizația Mondială a Sănătății.
Boala, extrem de infecțioasă, provoacă febră, dureri musculare, diaree, vărsături și, în unele cazuri, moarte prin pierderi extreme de sânge. Sute de oameni au murit din cauza virusului în trecut, mai ales în Africa.
Văr al virusului Ebola, la fel de mortal, conform OMS, virusul Marburg a fost identificat pentru prima dată după ce 31 de persoane au fost infectate și șapte au murit în focare simultane în 1967 în Marburg și Frankfurt, Germania, respectiv Belgrad, Serbia.
Focarul a fost urmărit până la maimuțele verzi africane importate din Uganda. Dar agentul patogen a fost legat de alte animale de atunci. În rândul oamenilor, este răspândit mai ales de oameni care au petrecut perioade lungi de timp în peșteri și minele populate de lilieci.
Acesta este primul focar din Ghana, dar un număr de țări africane au avut anterior cazuri, inclusiv Republica Democratică Congo, Kenya, Africa de Sud, Uganda, Zimbabwe. Un focar izbucnit în 2005 în Angola a ucis peste 300 de oameni.
În Europa, o singură persoană a murit în ultimii 40 de ani și una în SUA, după ce s-a întors din expediții în peșteri din Uganda.
Infecția cu virusul Marburg debutează brusc cu febră, dureri de cap severe, dureri musculare. Aceste simptome sunt adesea urmate, trei zile mai târziu, de diaree apoasă, dureri de stomac, greață
vărsături.
„Înfățișarea pacienților în această fază a fost descrisă ca prezentând trăsături ‘fantomatice’, cu ochi adânci, fețe fără expresie și letargie extremă”, precizează OMS.
Mulți oameni continuă să sângereze din diferite părți ale corpului și mor la opt până la nouă zile după primele simptome, din cauza pierderii extreme de sânge și a șocului.
În medie, virusul ucide jumătate din cei infectați, spune OMS, dar cele mai dăunătoare tulpini au ucis până la 88% dintre bolnavi.
Liliacul egiptean de fructe găzduiește adesea virusul. Maimuțele verzi africane și porcii pot fi, de asemenea, purtători.
În rândul oamenilor, se răspândește prin fluidele corporale și prin contactul cu așternuturile contaminate. Chiar și după ce oamenii și-au revenit, sângele sau materialul seminal, de exemplu, îi pot infecta pe alții timp de multe luni.
Nu există tratamente specifice sau un vaccin pentru virus. Dar o serie de produse din sânge, medicamente și terapii imune sunt în curs de dezvoltare, spune OMS.
Iar medicii ar putea fi capabili să atenueze simptomele dând pacienților din spital multe lichide și înlocuind sângele pierdut.
Oamenii din Africa ar trebui să evite să mănânce sau să manipuleze carnea animalelor sălbatice, potrivit Gavi, o organizație internațională care promovează accesul la vaccin. De asemenea, oamenii ar trebui să evite contactul cu porcii în zonele cu focare, spune OMS.
Bărbații care au avut virusul ar trebui să folosească prezervative timp de un an de la apariția simptomelor sau până când testul seminal lor este negativ pentru virus de două ori.
Cei care îngroapă oameni care au murit din cauza virusului ar trebui, de asemenea, să evite să atingă corpurile neînsuflețite.