Life

Ce i-a spus Arsenie Boca lui Nicolae Ceaușescu atunci când dictatorul l-a întrebat cât mai are de trăit. Fostul președinte nu l-a crezut

Ce i-a prezis Arsenie Boca lui Nicolae Ceaușescu atunci când dictatorul a vrut să afle cât mai are de trăit. Răspunsul l-a enervat pe fostul șef al statului.
28.07.2023 | 20:30
Ce ia spus Arsenie Boca lui Nicolae Ceausescu atunci cand dictatorul la intrebat cat mai are de trait Fostul presedinte nu la crezut
Arsenie Boca și Nicolae Ceaușescu s-au întâlnit în anii '80. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părintele Arsenie Boca sau ”Sfântul Ardealului”, așa cum mai este cunoscut, a făcut multe minuni și a prezis viitorul multor persoane care-i urmau calea. Nicolae Ceaușescu, deși a ordonat întemnițarea lui, a vrut la un moment dat să afle și el când va muri.

Arsenie Boca i-a prezis moartea lui Nicolae Ceaușescu. Cum a reacționat dictatorul

Nicolae Ceaușescu l-a chemat într-o zi pe Arsenie Boca în fața sa și l-a întrebat cât mai are de trăit având în vedere că i s-au răspândit multe dintre miracole. Răspunsul părintelui l-a enervat pe dictator și nu și-a mai dorit să-l mai vadă de atunci.

ADVERTISEMENT

Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, a spus înt-un interviu din 2014, că unchiul ei i-a mărturisit lui Nicolae Ceaușescu faptul că atât el, cât și soția lui, Elena Ceaușescu, vor fi uciși într-o zi de mare sărbătoare. Ceea ce s-a și întâmplat, căci pe 25 decembruie 1989, fostul șef de stat și fosta primă-doamnă, au fost împușcați de propriul popor.

”Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: De mine ce ştii, când am să mor?’>> Şi Arsenie i-a spus: >. Ceauşeştii nu au crezut şi i-au spus maiorului care-l adusese pe preot să-l ia din fața lor şi să nu-l mai vadă niciodată”, a detaliat Zoe Dăian pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca a știut când va muri

Mai mult, Arsenie Boca și-a prezis inclusiv propria moarte și Revoluția din 1989, care a dus la prăbușirea comunismului în România. În cartea ”Alte mărturisiri despre Părintele Arsenie Boca, apare scris că ”Sfântul Ardealului” i-a împărtășit unei verișoare decesul său.

”Înainte de a se sfârşi zilele, la părintele a fost o verişoară şi el i-a spus: Vezi că eu mor şi nu va trece mult timp şi în România va fi vărsare de sânge”, este un pasaj din cartea ”Alte mărturisiri despre Părintele Arsenie Boca”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, duhovnicul ar fi reușit să ajungă la înmormântarea mamei sale, deși era închis. Cei de la penitenciar l-ar fi văzut conducându-și mama pe ultimul drum. ”A fost. L-am întrebat dacă a fost, cum a ajuns, iar el a confirmat că a fost. A spus: ‘Am fost. Cu ajutorul lui Dumnezeu!’. Conducerea penitenciarului unde era reţinut a dat telefon la Poliţia din Hălmagiu care a confirmat că l-au văzut la înmormântarea mamei, iar când unul dintre poliţişti a vrut să stea de vorbă cu el, s-a făcut nevăzut”, a mai detaliat Zoe Dăian.

Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia. Este considerat cel mai mare duhovnic al secolului XX, dar iată că și astăzi numele lui are o însemnătate aparte pentru o mulțime de români. Zilnic la mormântul părintelui se formează o coadă uriașă de credincioși.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca are locul de veci la Mănăstirea Prislop. S-a născut pe 29 septembrie 1910, în localitatea Vața de Sus, din județul Hunedoara. Provenea dintr-o familie foarte simplă, modestă, dar cu frica lui Dumnezeu. Numele lui inițial era Zian și încă din copilărie și-a arătat interesul față de divinitate.

ADVERTISEMENT