News

Ce indică probele de apă și pește din Marea Neagră. Anunțul făcut de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

Autoritățile au anunțat ce indică probele de apă și pește din Marea Neagră. S-au efectuat mai multe verificări, în contextul distrugerii barajului Kahovka.
21.06.2023 | 23:50
Ce indica probele de apa si peste din Marea Neagra Anuntul facut de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
DSVSA a anunțat ce indică probele de apă și pește din Marea Neagră. Vești liniștitoare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a anunțat, miercuri, ce arată probele de apă și pește din Marea Neagră. S-au efectuat mai multe teste în contextul distrugerii barajului Kahovka.

DSVSA a anunțat ce indică probele de apă și pește din Marea Neagră. Vești liniștitoare

Specialiștii au anunțat că efectele provocate de explozia de la barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru vor fi devastatoare și pe termen lung la gura de vărsare a râului în Marea Neagră. Vorbim de zona litoralului ucrainean, mai sus de Odesa.

ADVERTISEMENT

În paralel, și autoritățile din România sunt într-o oarecare stare de alertă. În ultimele săptămâni, DSVSA şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Tulcea au decis să intensifice acţiunile de verificare a calităţii apelor şi peştelui din Marea Neagră.

Veștile, momentan, sunt liniștitoare pentru populație. Autoritățile spun că, până în prezent, toate probele analizate în laboratorul de specialitate au ieşit în parametri normali.

ADVERTISEMENT

”De la distrugerea barajului de pe Nipru nu au fost depăşiri. Au fost depăşiri de la începutul anului în diverse zone, altele decât cele de interes pe care le verificăm acum, ca urmare a dezastrului din Ucraina.

Astăzi (n.r. miercuri), am prelevat probe de la Sulina şi Sfântu Gheorghe. În zilele următoare vor fi prelevate probe şi de la Gura Portiţei“, a precizat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Probele din apă şi peşte, analizate în Laboratorul sanitar-veterinar considerat de referinţă în România

În toată această perioadă, probele prelevate din apă şi peşte sunt analizate în Laboratorul sanitar-veterinar. Vorbim de o locație considerată de referinţă în România. În cazul apei se fac analize fizico-chimice şi microbiologice. În același timp, pentru pește se fac analize microbiologice, parazitologice şi privind starea de prospeţime.

“Probele sunt analizate la laboratorul DSVSA. Dacă există vreo suspiciune, probele se trimit pentru confirmare la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală sau Institutul de Sănătate Publică Sanitar-Veterinară din Bucureşti“, a mai precizat directorul Tuchilă.

ADVERTISEMENT

Cei de la DSVSA mai explică, într-un comunicat emis miercuri, că până în prezent au fost prelevate şi analizate aproape 60 de probe de apă din diferite surse. În cazul peștelui s-au făcut 34 de probe.

Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Tulcea monitorizează zilnic calitatea apelor din Marea Neagră. Ca puncte de recoltare a probelor sunt Gura Portiței, Sulina și Sfântu Gheorghe.

ADVERTISEMENT
Tags: