Se spune că cei mai buni prieteni ai omului sunt câinii. De-a lungul timpului, aceste animale s-au dezvoltat și s-au adaptat atât de mult, încât pot trăi în comuniune cu oamenii. Pentru că sunt destul de inteligenți, de cele mai multe ori, câinii au gesturi care transmit anumite semnale către stăpânii lor.
Persoanele care au ca animal de companie un câine știu foarte bine cât de complex este comportamentul lor. Gesturile blănoșilor pot transmite multe, inclusiv atunci când este momentul să mergi cu ei la veterinar.
Unul dintre cele mai obișnuite comportamente ale câinilor este gâfâitul. De cele mai multe ori, acesta apare atunci când animalul depune un efort mai mare. Dacă blănosul tău gâfâie atunci când aleargă în parc, nu este motiv de îngrijorare.
Însă, în anumite cazuri, gâfâitul poate fi un semnal că ceva nu este în regulă cu animalul tău. Dacă câinele gâfâie excesiv, atunci trebuie să știi că în spatele acestui comportament se ascunde o problemă mult mai gravă.
În cazul câinilor, gâfâitul este caracterizat de o respirație mult mai grea și mai rapidă. Aceasta poate apărea din cauza unui efort suplimentar și din cauza disconfortului termic pe care animalul îl poate resimți într-o zi de vară.
Dincolo de aceste motive, mai există și alte explicații pentru care câinele tău poate să gâfâie. Nu mulți stăpâni de patrupede știu că un astfel de comportament poate apărea și atunci când animalul se simte stresant sau anxios.
În termeni medicali, aceste gâfâit este cunoscut sub numele de ”gâfâit comportamental”. Cei care au câini îl pot observa cel mai bine atunci când animalul se teme de mers la veterinar, de călătorit cu mașina sau îi este frică de artificii.
De obicei, acest gâfâit comportamental mai este însoțit și de alte reacții. Pe lângă respirația rapidă, câinii mai pot să plângă, să înceapă să tremure sau să își lingă buzele.
De asemenea, câinii mai pot să gâfâie și dacă suferă de sindromul obstructiv brachicefalic. De obicei, acest sindrom este întâlnit în cazul câinilor cu nas scurt sau aplatizat. Cel mai elocvent exemplu este Bulldogul Francez, Boxerul sau Mops. Dată fiind rasa din care fac parte, acești câini respiră mult mai greu decât alții.
Există multe cazuri în care blănoșii gâfâie mult pe timpul nopții. Dacă simți că nu este din cauza căldurii din cameră, atunci ar trebui să mergi de urgență la medicul veterinar.
Dacă animalul tău de companie începe să gâfâie din ce în ce mai des, ar trebui să știi ce se ascunde în spatele acestui comportament. Poate fi vorba despre probleme respiratorii, obezitate, alergii, insolație sau Boala Cushing.