Life

Ce înseamnă dacă ai pete albe pe unghii. Semnele care spun multe despre sănătatea ta

Ce spune felul în care arată unghiile despre sănătatea ta. Dungile, petele albe și faptul că sunt fragile pot trăda anumite afecțiuni.
12.01.2024 | 23:25
Ce inseamna daca ai pete albe pe unghii Semnele care spun multe despre sanatatea ta
Ce spun petele și dungile de pe unghii despre sănătatea ta. Sursa foto: colaj Fanatik/Wikipedia
ADVERTISEMENT

Spune-mi cum arată unghiile tale ca să-ți spun cât de sănătos ești. Nu este tocmai o zicală celebră, dar ar putea deveni, căci specialiștii spun că aspectul acestora ar putea scoate la iveală anumite afecțiuni.

Ce înseamnă dacă ai pete albe pe unghii

Unghiile pot oferi informații prețioase despre sănătatea unei persoane, de la cele minore și până la unele serioase. Anumite modificări pot trăda leziuni, infecții sau deficiențe nutriționale.

ADVERTISEMENT

De pildă, petele albe pot avea mai multe cauze, precum leziuni, reacții alergice sau infecții fungice. Ceea ce te poate ajuta să scapi de ele este evitarea produselor cosmetice și lăsarea lor să crească.

Însă, dacă petele rezistă ar putea fi un semn al diabetului sau al sistemului unitar slăbit și se recomandă consultarea unui specialist. De asemenea, unghiile verticale negre, cunoscute sub numele de hemoragii în fâșii, pot fi rezultatul unor traume.

ADVERTISEMENT

Evaluarea medicală este esențială, deoarece ar putea însemna că există riscul unor afecțiuni mai grave, precum endocardita sau fenomenul Raynaud. Iar găurile în unghii pot arăta prezența psoriazisului, dermatitei atopică sau alopeciei areata.

Fragilitatea scoate la iveală detalii importante

Pe de altă parte, unghiile moi sau slabe pot trăda o expunere îndelungată  la substanțe chimice sau umiditate excesivă, precum și deficiențe de vitamine. Poate fi nevoie de administrarea anumitor suplimente, dar acestea trebuie să fie recomandate de medic.

ADVERTISEMENT

Liniile orizontale de pe unghii, cunoscute și sub numele de Beau’s lines, pot fi o cauză a stresului sever sau chiar a unor afecțiuni precum COVID-19. De asemenea, decolorarea unghiilor indică îmbătrânirea naturală sau probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice.

Liniile verticale reprezintă un semn al hipotiroidismului, ce poate avea variante mai grave, ca mixedemul. De aceea, părerea unui medic este foarte importantă, mai ales pentru femei și persoane mai în vârstă.

ADVERTISEMENT

În cazul în care unghiile tale se separă, este posibil să ai onicoliză, afecțiune ce poate fi cauzată de infecții sau reacții adverse la anumite produse. În unele cazuri tratamentul poate fi medicamentos.

ADVERTISEMENT
Tags: