Life

Ce înseamnă, de fapt, când vorbești sau râzi în somn. Explicațiile te vor uimi

Ce înseamnă când vorbești sau râzi în somn. Explicațiile oamenilor de știință te vor uimi. Când ai motive de îngrijorare.
19.08.2023 | 22:00
Ce inseamna de fapt cand vorbesti sau razi in somn Explicatiile te vor uimi
Ce înseamnă dacă vorbești sau râzi în timpul somnului. Sursa foto: Freepik/wayhomestudio
ADVERTISEMENT

Poate ți s-a întâmplat, cel puțin o dată, să vorbești sau chiar să râzi în somn, dar care este explicația acestui fenomen? De cele mai multe ori, nu trebuie să ai motive de îngrijorare.

Ce înseamnă, de fapt, atunci când vorbești sau râzi în somn. Explicațiile experților

Există mai multe faze ale somnului, iar printre acestea se numără și faza REM (rapid eye movement, adică mișcări oculare rapide), singura în care poate apărea reacția de a râde.

ADVERTISEMENT

În timpul acestei faze, suntem agitați, ochii se mișcă, dar au loc și anumite schimbări fiziologice. Atunci când dormim, organismul eliberează hormoni care mențin corpul imobil astfel încât să prevenim accidentările.

Chiar dacă se întâmplă acest lucru, sunt unele persoane care pot avea reacții fizice atunci când dorm. Acestea se pot mișca sau chiar râde, iar experții au explicat de ce acesta nu este neapărat un lucru îngrijorător.

ADVERTISEMENT

În 2013, o echipă formată din cercetători din Toronto și din Serbia a ajuns la o concluzie care i-ar putea liniști pe cei îngrijorați cu privire la râsul din timpul somnului. În majoritatea cazurilor, râsul nu este legat de vreo afecțiune neurologică, ci poate fi o reacție la un vis.

Visele case pot declanșa râsul nu sunt neapărat amuzante. În anumite cazuri, poate fi vorba chiar de evenimente sau întâmplări care ne pot tulbura în momentul trezirii.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, râsul poate fi, în acest caz, un mecanism de protecție pentru a face față unor situații ce pot reprezenta o problemă. Oamenii de știință au explicat că râsul în timpul somnului induce starea de bine și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, în unele situații mai rare, râsul poate fi legat de boli neurologice, precum epilepsia. În astfel de cazuri, râsul reprezintă, de fapt, convulsii, fără o componentă emoțională, notează divahair.ro.

ADVERTISEMENT

Este vorbitul în somn periculos sau nu?

Cât despre vorbitul în somn, nici această reacție nu e una periculoasă, mai ales dacă se întâmplă rar. Poate fi legată de un coșmar, iar persoanele care vorbesc în somn nu spun lucruri ce pot fi înțelese cu ușurință.

Este foarte puțin probabil ca acest comportament să indice o afecțiune psihică. Dacă, totuși, episoadele de vorbit în somn sunt frecvente, poți apela la ajutorul specialiștilor.

Experții sunt de părere că astfel de reacții pot apărea din cauza stresului, anxietății sau depresiei. Dacă acest lucru se întâmplă rar, nu ai nevoie de un tratament.

ADVERTISEMENT
Tags: