Life

Ce înseamnă, de fapt, Lidl. Denumirea magazinelor este o prescurtare, despre care sigur n-aveai habar

În România, retailerul Lidl are în prezent peste 300 de magazine în toate județele țării. Dar ce înseamnă, de fapt, Lidl. De unde vine această denumire.
12.02.2023 | 22:22
Ce inseamna de fapt Lidl Denumirea magazinelor este o prescurtare despre care sigur naveai habar
De unde vine numele Lidl? Prescurtarea despre care puțin aveau cunoștință. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Despre lanțul de magazine Lidl se cunosc destul de multe informații. De exemplu, popularitatea brandului este una uriașă, cu peste 13.000 de supermarketuri deschise în 30 de state europene și în SUA.

De unde vine numele Lidl? Prescurtarea despre care puțin aveau cunoștință

Există însă și informații despre originea Lidl mai puțin cunoscute de publicul larg. Probabil mulți se întreabă ”Ce înseamnă Lidl?” / ”De unde vine numele Lidl?”. Ei bine, istoria denumirii lanțului de magazine este extrem de interesantă.

ADVERTISEMENT

Să mergem puțin în timp. Derulăm până în debutul secolului 20. Istoria retailerului a început în anul 1930. Atunci a fost înființată compania în Germania. Peste doi ani, în 1932, Josef Schwarz a devenit partener la Sudfruchte Großhandlung Lidl & Co., un angrosist de fructe și a dezvoltat firma într-un angrosist general de produse alimentare.

Numele complet al Lidl este Lidl Stiftung & Co. KG. Primele magazine Lidl au fost deschise abia în 1973. În doar patru ani, în Germania erau deschise 33 de magazine Lidl.

ADVERTISEMENT

Numele Lidl se leagă de anul 1977. Atunci, strategia magazinului a fost schimbată sub conducerea fiului lui Josef Schwarz, Dieter Schwarz. Compania germană a început să se concentreze pe piețe de reduceri, pe supermaketuri mai mari dar și pe piețe de numerar și transport.

Noul șef al companiei nu a dorit să folosească numele său de familie în combinație cu traducerea pieței Schwarz-Markt care ar fi însemnat ”piața neagră”. A decis astfel să utilizeze numele fostului partener de afaceri al tatălui său, A. Lidl. Din cauza unor probleme legale, acesta nu a putut prelua numele pentru a fi utilizat ca nume al magazinelor sale cu reduceri.

ADVERTISEMENT

La un moment dat avea să dea peste soluția salvatoare. A văzut un articol în ziar despre pictorul și profesorul pensionar Ludwig Lidl. Schwarz nu a stat pe gânduri și a decis să cumpere de la el drepturile numelui contra sumei de 1.000 de mărci nemțești. ”Lidl” reprezintă un diminutiv de alint al prenumelui german Ludwig, scrie publicația De Welt.

Lidl, peste 300.000 de angajați în întreaga lume

Revenind la istoria Lidl, brandul a cunoscut o dezvoltarea rapidă, iar până în anii 1980 era un nume cunoscut în toată Germania. În 1989, Lidl se lansează și pe piața internațională. În Franța se deschide primul magazin. Până în 2003, retailerul se dezvoltă rapid. Numai în Europa ajunge la peste 80.000 de angajați.

ADVERTISEMENT

În România, Lidl și-a făcut intrarea în anul 2005, prin divizia Kaufland. În 2010 preia de la grupul Tengelmann aproximativ 100 de magazine de reduceri Plus. După doar un an, toate aceste magazine au fost redenumite în Lidl.

Așadar, oficial, Lidl există în România din 2011. În anul 2023, lanțul de magazine numără 300 de puncte de vânzare, 5 sedii logistice și peste 10.000 de angajați, conform informațiilor disponibile pe site-ul magazinului.

ADVERTISEMENT