News

Ce înseamnă I.N.R.I., prescurtarea folosită pe cruci. Semnificația veche de mii de ani

18.04.2020 | 15:00
INRI reprezint[ o prescurtare. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Dacă vrei să știi ce înseamnă I.N.R.I., prescurtarea folosită pe cruci, atunci trebuie să citești materialul pe care l-am pregătit pentru tine.

Ce înseamnă I.N.R.I., prescurtarea folosită pe cruci

Astfel, este important să cunoaștem faptul că plecăm de la o prescurtare prin inițiale a inscripției impuse chiar de Pilat, guvernatorul roman al Iudeei între anii 26-36, cel care l-a condamnat pe Iisus Hristos la moarte prin crucificare, pe crucea răstignirii Mântuitorului.

ADVERTISEMENT

„Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum” / „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor” a scris aceasta, text care apare pe un pergament desfășurat în partea superioară a crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Semnificația veche de mii de ani

Încă de atunci, aceste patru litere se scriu pe crucile decedaților în cimitirile ortodoxe. Conform tradiției, acceptată în general ca adevăr istoric, Isus s-a născut în jurul anului 4 î.e.n și a murit în jur de 30 e.n., fiind martirizat prin răstignire.

ADVERTISEMENT

Evangheliile lui Matei și Luca, precum și Evanghelia după Toma menționează ca loc al nașterii orașul Bethleem Efrata.

Istoricii nu au căzut de acord asupra locului nașterii lui Isus. Mulți dintre ei consideră așezarea Nazaret ca locul nașterii sale, aceasta fiind localitatea prezentată de autorii evangheliilor sinoptice drept „domiciliu al familiei sale”

ADVERTISEMENT

Nazaretul pare cea mai bună aproximare a locului nașterii lui Isus. Ca alternativă, unii numesc Betleem de Galileea, o așezare la 10 km de Nazaret, deoarece Betleemul Iudeei nu poate fi luat în seamă din lipsă de dovezi arheologice că ar fi fost locuit în timpul lui Isus.

În ortodoxie Dumnezeu este unul în ființă și întreit în persoane (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh). Acestă dogmă susține că Iisus ca ființă divină a existat în Tatăl, împreună cu Sfântul Duh, înainte de întrupare. Astfel se păstrează egalitatea între persoanele Sfintei Treimi.

ADVERTISEMENT

Conform unei doctrine ontologice, Iisus ar fi preexistat în ceruri, înainte de concepția sa, concept legat de Sfânta Treime.

 

ADVERTISEMENT