Materialul celor de la Recorder a avut ecouri ample și multă lume a comentat situația. Și profesorul de filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai a postat un mesaj pe o rețea de socializare.
Ciprian Mihali consideră că porecla Patriarhului Daniel – „Marele Alb” este una ofensatoare. Are și un motiv – acesta a explicat că „Marele Alb” reprezintă numele unei rase de porci.
„Un singur gând mă tulbură după vizionarea reportajului Recorder şi vreau să mă asigur că nu o luăm cu totul razna.
Jurnalistul află, la una din primele sale întâlniri, că lumea din interiorul sistemului BOR îl alintă pe Patriarh „Marele Alb”.
Pare a fi o poreclă afectuoasă, care stârneşte chiar anumite zâmbete, dar una cu totul familiară în contextul respectiv. Adică toţi par a şti despre ce e vorba atunci când aud vorbindu-se despre „Marele Alb”.
Deduc de aici că porecla respectivă vine chiar dinăuntrul sistemului BOR, că ea nu este o invenţie a duşmanilor Patriarhului”, a scris profesorul Ciprian Mihali pe Facebook.
Profesorul spune că, de fapt, „Marele Alb” este numele unei rase de porci. „Dacă eliminaţi de pe google referinţele la acest reportaj, veţi vedea că aproape tot ce e scris înainte de această dată despre „Marele Alb” e despre… porci”.
„Iar dacă lucrurile stau aşa (repet: îmi mărturisesc ignoranţa în privinţa originii acestei porecle, când a fost ea utilizată prima oară, de către cine, în ce context etc.), deci dacă lucrurile stau aşa, în subordinea Patriarhului stau nişte oameni de o lipsă de cuvioşenie şi de o vulgaritate fără margini.
Admiţând că nu ei sunt autorii acestei porecle şi tot ar fi trebuit să evite folosirea ei, tot ar fi trebuit să descurajeze pronunţarea ei nerostind-o, sau scandalizându-se atunci când o aud, certându-i pe cei care o folosesc.
Dar nu, porecla pare o glumiţă care trece într-o discuţie relaxată, ca un fel de nume de cod între iniţiaţi. Iar asta mi se pare tragic şi degradant: pentru că, până la acest reportaj, aşa cel puţin cum o ştiu generaţiile mai în vârstă care au făcut materia numită „Agricultură” în şcoală, „Marele Alb” este numele unei rase de porci”, a mai spus profesorul.
Ciprian Mihali a ținut să explice că problema nu este la jurnalişti, ci la cei care comit astfel de gesturi.
„Nu cred că oamenii din reportaj nu ştiu asta, nu-i putem suspecta de atâta prostie sau naivitate. Iar dacă ştiu asta, din punctul de vedere al respectului faţă de autoritatea figurii Patriarhului, blasfemia lor este la fel de gravă precum corupţia lor economică şi penală.
Şi dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, BOR trebuie să fie conştientă că problema sa nu este la jurnalişti care dezvăluie meschinării şi ilegalităţi, ci la cei care le comit. Voi accepta să retrag cu bucurie ce am scris mai sus dacă expresia „Marele Alb” are alte semnificaţii, mai importante şi mai vizibile pentru omul de rând decât aceea pe care am dat-o eu.
Dar chiar şi atunci, e cu neputinţă să alungăm întru totul similitudinea fonică măcar, dacă nu şi cea de semnificaţii, pe care o cultivă cu un relaxat umor oamenii din sistemul BOR. Pentru că rămâne inacceptabil pentru orice creştin să ştim că o asemenea poreclă jignitoare poate fi folosită de aceşti oameni”, a adăugat profesorul
Interesant este că la postarea lui Mihali a comentat și un lingvist de la Facultatea de Litere din Cluj, Dumitru Cornel Vîlcu.
„Ca lingvist sunt tentat să afirm că, aici, exagerezi un pic: în interiorul comunităţilor relativ închise, o poreclă – mai ales una motivată, de genul x e mare, sau la statură, sau la importanţă şi se îmbracă întotdeauna în alb – tinde să se generalizeze repede, desemantizându-se totodată.
Adică îşi pierde, dacă nu imediat, urgent toate ‘notele’ pe care le deţine din limbajul comun, iar utilizarea ei repetată duce la o stare de inconştienţă cvasi-totală în ce priveşte nuanţele, sau chiar semnificaţiile de bază pe care cuvântul sau expresia în limba „extracomunitară”.
Ba chiar mai mult: „grasul” poate fi cineva numit aşa taman fiindcă e slab, ”măi” poate fi o vorbă de alint, ba chiar, după ani de zile, „senatorul porno” poate deveni un soi de nume propriu, descărcat de vinovăţia purtată la instituire”, spune profesorul Vîlcu.