News

Ce înseamnă rotativa guvernamentală pentru partidele din coaliție. Apar modificări în raportul de forțe de la Guvern

Rotativa guvernamentală nu înseamnă doar un schimb de ministere între partidele din coaliție, rocada premierilor, aducând schimbări majore în raportul de forțe dintre PNL și PSD.
12.06.2023 | 18:34
Ce inseamna rotativa guvernamentala pentru partidele din coalitie Apar modificari in raportul de forte de la Guvern
Relațiile din PNL și PSD intră într-o nouă etapă odată cu rotativa guvernamentală/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Înlocuirea premierului liberal cu unul social-democrat și schimbul subsecvent al unor ministere între partidele din coaliție aduc avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre cele două mari formațiuni, în timp ce prezența UDMR în viitorul cabinet se află sub semnul întrebării.

PSD nu mai depinde de bunăvoința lui Iohannis

Ținând seama de arhitectura constituțională a statului, partidul care are premierul capătă automat un statut de superioritate în raport cu ceilalți parteneri de guvernare. Dacă până acum, PSD risca să fie expulzat din Executiv de către liberali în cazul în care tensiunile dintre cele două partide ar fi depășit o anumită limită, acum raportul este inversat. Cu Ciolacu premier, PSD ar avea pârghiile necesare să-i elimine pe liberali din Guvern.

ADVERTISEMENT

În cazul unei rupturi dintre PSD și PNL, nici măcar președintele Klaus Iohannis nu ar putea să-și ajute partidul întrucât șeful statului nu-l poate demite pe premier. Condiția este ca PSD să treacă de un vot al Parlamentului întrucât s-ar schimba compoziția politică a cabinetului. Abia aici ar putea avea PSD probleme întrucât potențialii săi aliați sunt puțini. O alianță cu UDMR ar avea voturi insuficiente în Parlament, iar una cu AUR ar fi incomodă pentru social-democrați, astfel că menținerea alianței cu PNL ar fi mai puțin imprevizibilă.

Pe de altă parte, liberalii nu au motive foarte multe să regrete funcție de premier. Cum PSD va deține acest post, social-democrații riscă să deconteze pe viitor eșecurile și problemele guvernării, cum a pățit PNL, care s-a aflat în sondaje la mare distanță în urma aliaților lor. Acum liberalii vor avea ocazia să devină „opoziția” din interiorul coaliției de guvernământ, cum a fost și PSD în guvernul Ciucă, situație în care ar avea o șansă să recupereze din decalajul față de social-democrați până la alegerile parlamentare din 2024.

ADVERTISEMENT

Finanțele, „cartoful fierbinte” primit de PNL

Situația este complicată și la nivelul ministerelor care vor face obiectul rotativei. PNL va trebui să preia portofoliul Finanțelor într-un moment foarte delicat, cu gaura imensă lăsată în buget de Adrian Câciu, pe fondul supraestimării grosolane a încasărilor la bugetul de stat în primele luni ale acestui an.

În schimb, PSD va prelua Justiția, iar social-democrații au traume legate de acest portofoliu, ținând seama că tema justiției a dus la protestele ample din 2017 și 2018 care s-au dovedit atât de costisitoare politic pentru social-democrați încât guvernul Dăncilă a decis să scoată cu totul această temă de pe agenda sa. Este de așteptat și ca unele organizații ale societății civile să monitorizeze mult mai atent activitatea viitorului ministru social-democrat al Justiției.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, PSD speră ca păstrarea portofoliului Transporturilor la care, potrivit înțelegerii inițiale cu liberalii, ar fi trebuit să renunțe pentru a prelua Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, să le aducă beneficiile de imagine necesare. Deocamdată, Sorin Grindeanu a demarat o serie de proiecte majore de infrastructură rutieră, însă acestea nu au ajuns încă la stadiul în care oficialii guvernamentali să poată tăia panglica la inaugurare.

UDMR riscă scoaterea din Guvern

Însă păstrarea portofoliului Transporturilor i-a determinat pe liberali să ceară un alt portofoliu care să gestioneze fonduri importante și astfel a apărut criza în relațiile cu UDMR, care deține portofoliul Dezvoltării. Potrivit declarațiilor de luni ale liderului Uniunii, Kelemen Hunor, nu este exclusă plecarea UDMR de la guvernare dacă va pierde Dezvoltarea. În schimb, PNL vrea să obțină acest minister, mai ales că va obține astfel o pârghie importantă de control asupra primarilor în perioada electorală din 2024.

ADVERTISEMENT

Cert este că partidele din coaliție au intrat în procesul de schimbare a Guvernului, fără să fi ajuns la un acord definitiv privind modul în care ar fi împărțite ministerele și fără măcar să aibă certitudinea că UDMR va fi în continuare parte a coaliției sau va fi trimisă în opoziție.

ADVERTISEMENT