Life

Ce legumă asigură fericirea! Chiar acum e perioada ei. E super gustoasă și deloc scumpă

Dovleacul, una dintre cele mai îndrăgite legume ale toamnei, are nenumărate întrebuințări și beneficii. Ce spun specialiștii
29.10.2023 | 13:30
Ce leguma asigura fericirea Chiar acum e perioada ei E super gustoasa si deloc scumpa
Dovleacul, leguma fericirii. Beneficii și întrebuințări. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Dovleacul este o legumă apreciată pentru gustul său savuros și versatilitatea în bucătărie. Cu toate acestea, dovleacul aduce și numeroase beneficii pentru sănătate. Specialiștii spun că este o sursă valoroasă de nutrienți esențiali. Dar cum alegem cei mai buni dovleci, fără pesticide? Specialiștii dezvăluie toate secretele, pentru FANATIK.

Dovleacul, leguma care ne aduce fericire: “Crește producția de serotonină”

Leguma specifică toamnei conține multe vitamine și nutrienți. Așa cum era de așteptat, datorită culorii sale portocalii, conține o cantitate semnificativă de beta caroten. Ceea ce îl face ideal pentru sănătatea ochilor și nu numai.

ADVERTISEMENT

“Dovleacul este plin de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul. Acești compuși ajută la combaterea stresului oxidativ din corp, contribuind la menținerea sănătății celulare și a sistemului imunitar. Beta-carotenul din dovleac este precursorul vitaminei A, esențial pentru sănătatea ochilor.

Consumul regulat de dovleac ajută la menținerea vederii și prevenirea unor probleme de vedere. Nu în ultimul rând, acesta conține fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și promovând sănătatea colonului.

ADVERTISEMENT

Mai conține potasiu, bun pentru tensiunea arterială. Unele studii spun că ar contribui și la reducerea accidentelor vasculare cerebrale. În plus, are un conținut caloric redus, deci este potrivit pentru persoanele care vor să scape de câteva kilograme. Puțini știu că dovleacul, în special semințele, conțin triptofan, un aminoacid care crește serotonina. Deci da, putem spune că dovleacul ne ajută să fim mai fericiți”, a declarat biologul Violeta Chiriac pentru FANATIK.

Cum folosim dovleacul: “Este extrem de versatil”

Dovleacul poate fi folosit in multe moduri, trebuie doar să fim creativi. De la supe și sosuri până la plăcinte și deserturi. Dar acestea nu sunt singurele întrebuințări. Poate fi folosit și ca masca pentru ten. Nu putem uita nici de folosirea dovlecilor pe post de felinar, mai ales în această perioadă. Și nu oricum, ci prin aromaterapie.

ADVERTISEMENT

“Gospodinele știu că dovleacul poate fi pregătit într-o varietate de moduri, de la supe și piureuri la prăjituri și plăcinte. Este ușor de integrat în dieta fiecăruia, oricât de mofturos ar fi. Se poate consuma și ca atare, la cuptor, cu puțină miere și scorțișoară. Datorită cantității semnificative de vitamina C, A și E, este foarte bun și pentru piele. Se pot face măști faciale din pulpa dovleacului.

De asemenea, știm că mulți sculptează aceste legume în perioada aceasta, pe post de felinar. Dar se poate face și aromaterapie cu ajutorul dovleacului. După ce este curățat și sculptat, se pot pune înăuntru câteva picături de ulei esențial de lavandă, ori portocală. Asta în funcție de nevoi și preferințe. Apoi se pune o mică lumânare înăuntrul dovleacului. În plus, este o activitate amuzantă și plăcută de făcut împreună cu copiii”, a mai spus biologul Violeta Chiriac.

ADVERTISEMENT

Cum alegem dovlecii fără pesticide și substanțe dăunătoare

Toamna găsim o multitudine de dovleci și uneori ne e greu să alegem. Specialiștii ne recomandă să alegem legumele de la producători, de preferat cele românești. În plus, curățarea acasă cu atenție a dovlecilor este extrem de importantă.

“Este bine să alegem dovleci certificați organic. Aceștia sunt supuși unor reguli mai stricte privind utilizarea pesticidelor. Așadar, căutați dovleci cu eticheta “organic” sau “bio”. E de preferat să luăm dovleci românești, de ai noștri, de la piețe sau ferme locale.

Acești dovleci au mai puține pesticide și îngrășăminte chimice. Indiferent de sursa dovlecilor, este bine să-i spălați sub jet de apă și să-i curățați. Astfel mai îndepărtăm o parte din reziduurile de pesticide de pe coajă. Dacă cumpărați dovleci cu coji care par să aibă daune sau pete, este posibil să fi fost tratate cu pesticide. Alegeți dovleci cu coji netede și sănătoase”, ne-a mai spus biologul Violeta Chiriac.

ADVERTISEMENT