News

Ce lovitură ar fi vrut Vladimir Putin să-i dea României. Decizia fără precedent care putea schimba harta NATO

Puțină lume știe că Vladimir Putin și Rusia au fost aproape să facă parte din NATO, însă țări ca România i-au stat în cale.
12.03.2023 | 08:30
Ce lovitura ar fi vrut Vladimir Putin sai dea Romaniei Decizia fara precedent care putea schimba harta NATO
Ce lovitură pregătea Putin pentru România.
ADVERTISEMENT

De fapt, i-au stat în cale orgoliului lui Putin, care nu a putut accepta ca Rusia și România să fie pe picior de egalitate în NATO. Potrivit fostului secretar general al NATO George Robertson, Putin a cochetat cu ideea de a adera la NATO în anii 2000.

Ce lovitură ar fi vrut Vladimir Putin să-i dea României

Conform Defenseromania, care citează The Guardian, Vladimir Putin și-a dorit mereu ca Rusia să facă parte din ”grupul statelor stabile și prospere din Europa de Vest”. Cu toate acestea, Putin nu a putut accepta niciodată ca Rusia să urmeze un proces de ”selecție și aderare”, așa cum se întâmplă cu ”state care nu contează” precum… România.

ADVERTISEMENT

Robertson povestește că în 2000 a fost întrebat de Vladimir Putin când va fi chemată Rusia în NATO, fiind nevoit să-i explice că nimeni nu invită state în NATO, ci aceste state trebuie să aplice pentru a adera. Putin s-a enervat atunci și i-a transmis că Rusia ”nu vrea să stea la coadă cu state care nu contează”.

Cel mai probabil Putin făcea referire la România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria, țări care au aderat la NATO în acele momente când Rusia cocheta cu acest scenariu. Kremlinul nu a reacționat niciodată într-un mod oficial la aceste declarații, lăsând să se înțeleagă că scenariul utopic prin care Rusia făcea parte din NATO putea fi o realitate.

ADVERTISEMENT

Specialiștii nu pot decât să-și imagineze ce ar fi însemnat aderarea Rusiei la NATO înainte de țări mici ca România, Slovenia, Letonia sau altele. Cel mai probabil o astfel de alianță ar fi blocat pe veci o eventuală aderare a României la NATO, care ar fi rămas încă o dată pe tușa istoriei.

După 20 de ani, cert e că România face parte din NATO, în timp ce Rusia e dușmanul alianței. Mai mult, NATO are probleme mari cu Turcia și Ungaria, țări care mai mult încurcă decât ajută. Cel mai recent exemplu, blocarea aderării Suediei și Finlandei la NATO, a fost remarcată deja de experți.

ADVERTISEMENT

Dacă Recep Erdogan are o problemă pentru că țările nordice au ajutat ”teoriști” kurzi, premierul maghiar Viktor Orban i-a avertizat pe suedezi că trebuie să fie ”corecți”, dacă vor să adereze la NATO. ”Dacă Suedia și Finlanda se aşteaptă ca Ungaria să fie corectă şi să accepte aderarea lor la NATO, atunci aceste ţări trebuie să fie la rândul lor corecte şi să nu mai răspândească informaţii false despre Ungaria”, a transmis Orban. Ce îl deranjează, de fapt, pe Orban? Faptul că Suedia și Finlanda sunt critici vehemenți ai guvernului de la Budapesta, pe care-l consideră corupt.

”Aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de drept aici”, a completat Orban. Cu toate acestea Viktor Orban a dat de înțeles că țara sa sprijină aderarea țărilor nordice în NATO, însă ”îngrijorările” Turciei ar trebui ascultate. Finlanda și Suedia au depus cererea de aderare la NATO încă din 2022, temându-se de o invazie a Rusiei.

ADVERTISEMENT

Ultima sfidare a Turciei e posibila decizie de a renunța la cumpărarea de avioane americane F-16. Având pretextul cutremurelor din Turcia, guvernul de la Ankara spune că nu mai vrea să dea 20 de milioane de dolari pe avioane americane și ar dori să cumpere avioane mai ieftine din Rusia.  “Turcia trebuie să-și schimbe neîntârziat hotărârea privind F-16. De exemplu, era pe masă varianta cu F-35. Turcia avea așteptări de la program. Acum există alte variante, de exemplu avionul chinezesc, care a fost vândut Pakistanului, avioanele rusești, precum și avionul de vânătoare Eurofighter”, au transmis oficialii turci.

ADVERTISEMENT