News

Ce minister își va muta sediul și cei peste 500 de angajați în Palatul Parlamentului. Proiectul costă aproape 13 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării se va muta într-o corp de clădire al Palatului Parlamentului, care are nevoie de renovări costisitoare pentru a găzdui instituția.
23.11.2022 | 11:03
Ce minister isi va muta sediul si cei peste 500 de angajati in Palatul Parlamentului Proiectul costa aproape 13 milioane de euro
Palatul Parlamentului va deveni locul în care își va desfășura activitatea Ministerul Dezvoltării, amenajarea și renovarea spațiului fiind obiectul unui contract cu o durată de 7 ani Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) nu își desfășoară activitatea într-un singur sediu, ci în mai multe, iar această situație a determinat Guvernul României să aprobe proiectul prin care instituția să se mute într-un singur loc. Pe 23 noiembrie 2020, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reamenajarea și dotarea Corpului B3 al Palatului Parlamentului, ce va deveni noul sediu al ministerului.

Ministerul Dezvoltării va ocupa spații aflate la subsol până la etajul 6

Prin acel act normativ, Guvernul a arătat că beneficiarul spațiului, MDLPA, va ocupa subsolul, demisolul, parterul (parțial), etajele 1-5 și etajul 6 (parțial). „Se propune ca proiectul de amenajare interioară să păstreze elementele structurale ale fațadei și ale imobilului și să nu afecteze structura de rezistență a clădirii. Astfel, principalele lucrări vor avea în vedere, în principal, refacerea atât a elementelor de arhitectură, cât și a instalațiilor de canalizare pluvială, electrice, termice, ale celor pentru iluminat de securitate și de ventilare – climatizare.”, se arată în Hotărârea de Guvern din noiembrie 2020.

ADVERTISEMENT

În document se mai specifică faptul că suprafața construită aferentă viitorului sediu al ministerului este de 13.425 metri pătrați, iar investiția va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice  și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. „Necesitatea adoptării acestei Hotărâri de Guvern este condiționată de faptul că, în prezent, MLPDA își desfășoară activitatea în opt sedii situate în municipiul București, aspect care dăunează bunei desfășurări a activităților în cadrul ministerului.”, se mai arată în hotărâre.

Pe 4 martie 2021, Compania Națională de Investiții a publicat, pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK,  un anunț de participare la o licitație deschisă ce are ca obiect al achiziției „Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Reamenajare și dotare – Corpul B3 al Palatului Parlamentului, str. Izvor nr. 2 – 4, sector 5, municipiul București”. Valoarea estimată a contractului a fost de 71.860.855,50 lei, fără TVA.

ADVERTISEMENT

Suma era împărțită în trei: 384.000 lei lei pentru cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică (documentații pentru obținere avize/acorduri, scenariu de Securitate la incendiu, verificări proiect, 70.420.547,29 lei pentru cheltuieli investiția de bază și 1.056.308,21 lei pentru alte cheltuieli, care includeau organizarea șantierului. Pe 3 august 2021 s-a semnat contractul, care era în valoare de 59.444.715,4 lei fără TVA, mai puțin decât valoarea inițială estimată la aproape 72 milioane lei.

Prețul contractului s-a majorat cu 3,5 milioane lei

Au existat trei ofertanți câștigători, Construcții Erbașu, Terragaz Construct și Profesional Construct Proiectare, iar durata contractului a fost stabilită la 84 de luni. Pe 19 noiembrie 2022, pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK a apărut un anunț de modificare a contractului . „Prețul se majorează cu suma de 3.529.873,79 lei (exclusiv TVA), reprezentând cheltuieli suplimentare”, se scrie la rubrica descrierea modificărilor.

ADVERTISEMENT

La rubrica motivele modificărilor, se menționează „Necesitatea unor lucrări, servicii sau produse adiționale din partea contractantului/concesionarului inițial. Descrierea motivelor economice sau tehnice și a inconvenienței sau a dublării costurilor care implică schimbarea contractantului: Este necesară achiziționarea de la contractantul inițial a unor produse servicii sau lucrări suplimentare”. Astfel, valoarea contractului după modificări, a ajuns la 62.974.589,19 lei, adică aproximativ 12,8 milioane de euro.

Hotarârea de Guvern din 20 noiembrie 2020 prin care s-a aprobat proiectul a fost precedată de un proiect de act normativ, publicat pe 19 octombrie 2020. “Dreptul de administrare al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației asupra părții din imobil este înscris în cartea funciară. Ministerul are sediul principal în municipiul București, Bulevardul Libertății nr. 16, latura nord, sectorul 5, și își desfășoară activitatea în spații din următoarele sedii din București: Bulevardul Libertății nr. 16, tronsoanele I, V și VI, latura nord, sectorul 5, Bulevardul Libertății nr. 14, tronsoanele V și VI, latura sud, sectorul 5, Piața Revoluției nr. 1A, sectorul 1”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Durata proiectului a crescut de la 2 ani la 7 ani

„Acest aspect generează disfuncționalități, afectând eficiența activității funcționarilor publici și a personalului de conducere și conducând la timp mai mare pentru rezolvarea solicitărilor precum și la perioade mai mari pentru fundamentarea și luarea deciziilor la nivelul personalului de conducere. Activitățile care necesită colaborarea interdepartamentală se desfășoară cu dificultate întrucât nu există la acest moment spații suficiente pentru desfășurarea de ședințe și grupuri de lucru”, se menționează în proiectul de act normativ.

“De asemenea, Corpul B3 al Palatului Parlamentului nu este utilizat în acest moment, iar prin reamenajare si dotare se estimează că se vor muta un număr de 454 de persoane de conducere și funcționari publici și circa 50 de persoane care vor asigura întreținerea: paznici, administrator etc. Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiții constă în eficientizarea activității Direcțiilor de specialitate din cadrul MLPDA și a colaborării interdepartamentale și intraguvernamentale.”, se mai scrie în document.

La acel moment, se preciza că “Durata de realizare a investiției este de 24 de luni (3 luni proiectare și 21 luni execuție)”. A fost un optimism exagerat, deoarece contractul semnat în august 2021 a stabilit o durată de 84 de luni (adică șapte ani), ceea ce înseamnă că Ministerul Dezvoltării se va muta în Palatul Parlamentului, dacă se respectă termenele de execuție, în august 2028. În clădire își desfășoară activitatea Camera Deputaților (din 1994), Senatul (din 2004), iar numeroasele săli și saloane găzduiesc sute de evenimente, expoziții sau întâlniri. În interiorul Palatului Parlamentului a mai fost amenajat și Muzeul de Artă Contemporană, inaugurat în 2004.

ADVERTISEMENT