Life

Ce nu este bine să faci până la finalul zilei Sfinților 40 de Mucenici. De ce nu se dau azi bani cu împrumut

Joi, 9 martie, îi sărbătorim pe cei 40 de Sfinți Mucenici. Care este povestea lor și ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate astăzi? Multe activități sunt interzise.
09.03.2023 | 07:03
Ce nu este bine sa faci pana la finalul zilei Sfintilor 40 de Mucenici De ce nu se dau azi bani cu imprumut
Ce nu este bine să faci până la finalul zilei Sfinților 40 de Mucenici. Sursă foto: Pinterest, Basilica / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei 40 de Sfinți Mucenici au fost un grup de soldați creștini. Aceștia făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia și au refuzat să se închine idolilor. Pedeapsa lor a fost una dificil de imaginat. Mai exact, toți cei 40 de Sfinți Mucenici au fost condamnați la moarte, prin îngheț.

Tradiții și obiceiuri de ziua Sfinților 40 de Mucenici

Pe ei îi sărbătorim joi, 9 martie, iar odată cu această zi, încă din cele mai vechi timpuri se spune că porțile Raiului, dar și mormintele vor fi deschise astăzi. De asemenea, există numeroase tradiții și obiceiuri care trebuie respectate. Cea mai cunoscută tradiție dintre toate este chiar prepararea mucenicilor.

ADVERTISEMENT

Pe 9 martie, de Sfinții Mucenici, gospodinele trebuie să pregătească colacii copți în forma cifrei de opt. Aceștia pot fi muntenești sau moldovenești, în funcție de zonă, însă au aceeași formă, cea a infinitului, singura diferență făcând-o dimensiunea, dar și modul de preparare.

Conform tradiției, mucenicii trebuie mai întâi duși la biserică și sfințiți, iar de abia apoi vor putea fi consumați. De asemenea, aceștia vor fi împărțiți în memoria celor dragi, care nu mai sunt printre noi, alături de alte bucate, precum fasole, alune, ori nuci.

ADVERTISEMENT

Printre altele, în ziua de 9 martie, când îi sărbătorim pe cei 40 de Sfinți Mucenici, se aprind focuri în curți și grădini, iar conform tradiției, copiii trebuie să sară peste aceste focuri, astfel încât să fie feriți de boli în restul anului. De cealaltă parte, femeile au și ele o misiune.

Acestea unt nevoite să ia cenușa focurilor și să o presare mai apoi pe lângă casă, astfel încât aceasta să fie protejată de șerpi în restul anului. Tot de Sfinții Mucenici, o altă tradiție spune că trebuie să bem 40 sau 44 de pahare cu vin pentru a avea noroc întreg anul.

ADVERTISEMENT

Pe 9 martie putem afla cum va fi vremea de Paște

Pe lângă protejarea casei cu cenușa focurilor și animalele din gospodărie trebuie purificate, iar acest lucru se realizează prin stropirea lor cu agheasmă. Pentru a avea noroc în restul anului, în special la bani, este bine ca bărbații să mănânce semințe pe 9 martie, măsurate cu o lingură. Poate fi vorba despre semințele de dovleac sau de floarea soarelui.

O altă tradiție mai veche este cea potrivit căreia tot ceea ce este semănat în cursul zilei de 9 martie o să rodească de 40 de ori mai mult. De asemenea, dacă vrem să știm cum va fi vremea de Paște, ziua celor 40 de Mucenici este oportunitatea ideală. Astfel, dacă va ploua astăzi, atunci același lucru se întâmplă și de Paște.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vremea va fi mai rece, iar în dimineața de 9 martie va îngheța, atunci toamna va fi una cât se poate de lungă. De cealaltă parte, dacă va tuna în ziua celor 40 de Sfinți Mucenici, ne așteaptă o vară cât se poate de prielnică pentru toate culturile.

De ce nu se dau bani cu împrumut în ziua celor 40 de Sfinți Mucenici

Pe lângă tradițiile respectate de la an la de ziua Sfinților 40 de Mucenici există și niște lucruri care sunt complet interzise și care ne pot aduce mare ghinion în următoarele luni de zile. Spre exemplu, se spune că pe 9 martie este complet interzis să dai bani cu împrumut.

Cei care vor face acest lucru vor alunga sporul din gospodăria lor. De asemena, pentru că ziua Sfinților 40 de mucenici este despre sănătate și prosperitate, este esențial să împărțim altora doar bucate în memoria persoanelor decedate și nicidecum să cerem sau să oferim bani.

Tot în ziua celor 40 de Sfinți Mucenici sunt interzise mă multe treburi casnice. Gospodinele trebuie să evite să facă curățenie prin casă sau să spele haine în cursul zilei de astăzi. Se spune că cine nu respectă această sărbătoare, dar și tradițiile ei, va fi bolnav pentru o perioadă de 40 de zile, adică fix numărul mucenicilor sărbătoriți.

Un alt lucru interzis în această zi de sărbătoare este cearta. Tradiția veche spune că persoanele care se ceartă în ziua celor 40 de Sfinți Mucenici vor atrage necazurile în casă în următoarele luni de zile, până la finalul anului, astfel că cel mai bine ar fi să le evităm, pentru o singură zi.

ADVERTISEMENT