Ce pățești dacă stai mai mult de două ore cu ochii în fața unui ecran? Trăim într-o eră în care o mare parte dintre job-uri sunt făcute din spatele ecranelor, fie că vorbim despre tabletă, laptop sau telefon.
Nu puțini sunt cei care lucrează în domeniul IT și petrec ore în șir în fața ecranului. De asemenea, în ultimii ani, odată cu pandemia de coronavirus și cei mici au petrecut mai mult timp fie cu telefonul în mână, fie cu tableta.
Ce se întâmplă dacă stai prea mult timp cu ochii ochii în fața unui ecran? Cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu o durere de cap. Adevărul este că asta este doar o parte din problemă.
Un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică a evidențiat efectele negative ale acestui obicei. Sursa citată arată că dacă stai mai mult de două ore cu ochii în fața unui ecran, riști să te confrunți cu sindromul vederii computerizate.
Ce înseamnă acest lucru? În primul rând este bine de știut că, la nivel mondial, o mulțime de persoane se confruntă cu această problemă. Potrivit observatornews.ro, însă, doar 36% dintre persoanele diagnosticate conștientizează acest lucru și merg la medic.
Cum îți dai seama că acest sindrom te afectează și cum se manifestă? Dacă stai mai mult de două ore cu ochii în fața unui ecran, este bine să iei în calcul acest semne. Printre simptome se numără oboseala oculară, dar și durerile la nivelul ochilor.
Pot apărea ulterior dureri de cap, iar vederea devine încețoșată. Sunt și cazuri în care anumite persoane se confruntă cu o vedere dublă. Iar efectele se văd în timp, când eficiența la locul de muncă scade.
Poate fi prevenit acest sindrom dacă totuși lucrăm într-un loc în care petrecem mult timp în fața ecranelor? Da, prin diferite trucuri. Spre exemplu, distanța dintre noi și ecran contează. Iar la fel și luminozitatea și strălucirea acestuia.
Totodată, este recomandat ca la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului să luăm o pauză. Avem nevoie de cel puțin 20 de secunde, astfel încât ochii noștri să poată să se relaxeze.