News

Top 10 cele mai bine plătite job-uri din România. Domeniul în care se câștigă 10.000 de euro pe lună

Există anumite domenii în care salariații sunt plătiți cu sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro pe lună. Cele mai bănoase meserii.
09.09.2023 | 11:44
Top 10 cele mai bine platite joburi din Romania Domeniul in care se castiga 10000 de euro pe luna
Top 10 cele mai bine plătite job-uri din România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Top 10 cele mai bine plătite job-uri din România. Deși salariul minim brut nu depășește 3.000 de lei, există și domenii în care se câștigă mii de euro pe lună. Potrivit datelor publicate recent de Inspecția Muncii și redate de Economedia, 1,5 milioane de români trăiau în iulie 2023 cu salariul minim pe economie.

Top 10 cele mai bine plătite job-uri din România

Însă, există și domenii în care salariații primesc între 4.000 și chiar 10.000 de euro pe lună. Potrivit specialiștilor în resurse umane, citați de ziare.com, cele mai bănoase meserii sunt cele cu tradiție, precum cea de medic, avocat sau arhitect.

ADVERTISEMENT

Și în anumite domenii noi se câștigă cu mult peste salariul minim. De exemplu, locurile de muncă din IT pot aduce câștiguri semnificative în comparație cu alte domenii de pe piața locurilor de muncă din România.

„În ultimele decenii, piața muncii din România s-a dezvoltat semnificativ, oferind oportunități de carieră și salarii competitive. Cu toate acestea, este important să menționăm că țara noastră este încă în proces de recuperare din perioada comunistă. În comparație cu alte țări europene, nivelul salariilor rămâne inferior.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există câteva domenii care oferă cele mai bine plătite joburi în România”, a declarat specialistul în resurse umane, Sorina Fier, conform sursei citate.

Meseria în care se câștigă 10.000 de euro lunar

Cel mai bine se câștigă în domeniul medical. În special, cardiologii sau chirurgii au cele mai mari venituri. Salariul unui specialist poate ajunge și la 10.000 de euro pe lună, cumulând câștigul de la stat cu cel de la privat.

ADVERTISEMENT

În top se află și meserii dintr-un domeniu nou apărut în România, cel de IT. Managerii în IT primesc cei mai mulți bani. Ei pot avea venituri de aproximativ 6.500 de euro pe lună, conform specialiștilor.

O meserie bine plătită în țara noastră este cea de avocat. De exemplu, cei care au o experiență de cel puțin 10 ani pot câștiga un salariu mediu de 5.000 de euro pe lună. Pe locul patru se clasează specialiștii în domeniul financiar. Un director poate câștiga și 6.000 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Inginerii care lucrează în domeniul petrolului și gazelor pot obține în medie circa 5.000 de euro pe lună. Venitul depinde de complexitatea și riscul meseriei. Și directorii de vânzări pot câștiga 5.000 de euro pe lună, în funcție de bonusurile obținute din activitate.

Cei care visează să devină piloți, trebuie să știe că și această meserie se numără printre cele mai bine plătite din România. Câștigul este între 4.000 și 6.000 de euro lunar. Managerii de proiect sunt solicitați în diverse industrii, iar această meserie poate aduce un salariu mediu de circa 4.500 de euro pe lună.

În ultimii ani, specialiștii în resurse umane sunt foarte căutați. Astfel, un director în acest domeniu poate câștiga un salariu de 4.000 de euro pe lună. Topul este încheiat cu meseria de arhitect, care poate aduce un câștig lunar de aproximativ 3.500 de euro lunar.

ADVERTISEMENT