News

Ce pedepse riscă românii care vor folosi documente false de vaccinare Covid-19

Românii care folosesc documente false de vaccinare Covid-19 riscă sancțiuni importante.
31.07.2021 | 14:41
Ce pedepse risca romanii care vor folosi documente false de vaccinare Covid19
ADVERTISEMENT

Cei care folosesc documente false de vaccinare Covid-19 sau testare riscă să ajungă la închisoare, transmite MAI.

Ministerul Afacerilor Interne a atras atenția recent că au fost deschise 16 dosare penale pentru infracțiunea de fals și uz de fals pentru cetățenii care au prezentat, pe Aeroportul din Iași, adeverințe false de vindecare eliberate de autoritățile engleze.

ADVERTISEMENT

MAI reamintește că falsul și uzul de fals, fie că este vorba de adeverințe de vindecare sau de certificatele digitale Covid-19, constituie infracțiuni care pot fi pedepsite cu închisoare de până la 3 ani.

Amendă sau închisoare pentru cei care folosesc documente false de vaccinare COVID-19

Românii care folosesc o adeverință falsă de vaccinare sau de trecere prin boală, în format fizic sau electronic, pentru a intra la diverse evenimente sau localuri pot fi pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Conform codului penal român „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Uzul de fals înseamnă folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă penală, când înscrisul este oficial.

Dacă falsul a fost făcut de altcineva, cel care s-a folosit de adeverința falsă va răspunde doar pentru uz de fals, conform Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Aproape 16.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore

Potrivit CNCAV, din cei 15.863 de români vaccinați în ultimele 24 de ore, 11.168 au primit prima doză, iar 4.695 pe cea de-a doua.

De la debutul campaniei, în România au fost vaccinate 4.993.756 de persoane, din care 4.845.700 cu ambele doze.

Începând de duminică, 1 august, platforma de programare va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, pentru imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna.

ADVERTISEMENT