Ministrul muncii Simona Bucura Oprescu anunță că, potrivit noii legi a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani va avea o creștere spectaculoasă cu peste 80% a pensiei. Mai exact, de la 1281 de lei, cât e pensia minimă garantată de stat la 1900 de lei, așadar motive de bucurie.
”Pe noua lege a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie, 35 de ani, va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, undeva la 1900 de lei”, a explicat ministrul muncii. Diferența e dată de punctele de stabilitate, care se dau pentru orice perioadă lucrată peste 25 de ani.
”Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creştere semnificativă”, a menționat ministrul muncii, conform News.ro.
Totodată, Simona Bucura Oprescu a specificat că românii care muncesc sub 25 de ani nu vor primi puncte suplimentare. ”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege.
Cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a explicat ministrul.
Demis din funcția de ministru al muncii, Marius Budăi rămâne sub lumina reflectoarelor și a explicat, în direct la Realitatea PLUS, că numărul de puncte speciale nu va suferi modificări în urma recalculării pensiilor, care ar trebui să aibă loc până pe 1 septembrie 2024. Cel mai important, niciun român nu va avea pensia mai mică, după recalculare.
Totuși, este important de reținut că nu toți pensionarii vor beneficia de o majorare semnificativă. ”S-a mai spus un neadevăr despre cei cu condiții speciale sau grupe speciale, nu exista niciun risc să le scadă pensiile pentru că recalcularea se face pe formula actuală. Într-adevăr, este această categorie de persoane care au ieșit la pensie cu indice de corecție foarte mare, dar nici aici n-aș vrea să fac speculații”, a declarat el pentru Realitatea Plus.
Un alt lucru bun pentru noua lege a pensiilor e că românii cu diferite grupe de muncă nu vor fi afectați. O spune tot Marius Budăi, cel care a explicat la ce ar trebui să se aștepte acești oameni. ”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare.
Stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite. Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, a subliniat Marius Budăi pentru sursa citată.