News

Veste bună pentru milioane de pensionari. Șeful Casei de Pensii a făcut marele anunț: cine primește pensie mai mare

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vine cu o veste bună pentru milioane de pensionari. Cine primește pensie mai mare de la 1 septembrie.
10.03.2024 | 22:36
Veste buna pentru milioane de pensionari Seful Casei de Pensii a facut marele anunt cine primeste pensie mai mare
Șeful Casei de Pensii veste bună pentru milioane de pensionari: cine primește pensie mai mare. Sursa foto: Facebook / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică seara, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu a oferite o veste bună pentru milioane de pensionari din România. Cine va primi pensie mai mare din toamnă.

Șeful Casei de Pensii veste bună pentru milioane de pensionari: cine primește pensie mai mare

Pe 1 ianuarie 2024, pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%. Această dată a fost deja dată uitării. Acum, milioanele de pensionari din țară așteaptă cu sufletul la gură ziua de 1 septembrie. Atunci se vor achita pensiile recalculate.

ADVERTISEMENT

În această seară, Daniel Baciu, șeful CNPP, a făcut un anunț de ultimă oră despre noile taloane de pensii cu viitoarele majorări. Oficialul a spus că, în acest moment, peste 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate. Ele urmează să fie introduse în sistemul electronic al Casei de Pensii. Apoi, începând din luna septembrie, vor fi tipărite noile taloane de pensii ce cuprind noile majorări.

Urmăresc în timp real situația acestui proces de evaluare. Este cel mai greu proces anterior de recalculării propriu-zise a dosarelor de pensii. Asta pentru că aici dosarele trebuie verificate și digitalizate, introduse într-un format electronic nou, de ultimă generație.

ADVERTISEMENT

Ulterior, după aceasta, în baza noii formule de calcul, ele vor fi recalculate. Suntem la peste 95%, în toată țara în acest proces de evaluare. Mai avem foarte puțin și finalizăm acest proces”, a spus Baciu, la România TV.

Șeful Casei de Pensii a mai anunțat că peste trei milioane de pensionari din România vor primi începând din luna septembrie pensiile recalculate în sens pozitiv, adică vor avea indexări la venit.

ADVERTISEMENT

Această noua formulă de recalculare aduce pensii mărite celor care au lucrat mulți ani. Cei cu peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare care este de 15 ani, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani.

Apoi, cei care au lucrat peste 30 de ani primesc 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă. Cetățenii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.

ADVERTISEMENT

Peste trei milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor. Dacă în urma calculului rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată în prezent, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a dat asigurări Baciu.

Nicio pensie nu va scădea

Guvernanții au dat asigurări în dese rânduri că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie. ”Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege. E vorba de faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale.

Aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a transmis, recent, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT