News

Ce pensii speciale încasează magistraţii. Judecătorii şi procurorii beneficiază şi de locuinţe pe viaţă

03.03.2021 | 14:01
Ce pensii speciale incaseaza magistratii Judecatorii si procurorii beneficiaza si de locuinte pe viata
Plata pensiilor magistraților va fi de un miliard în 2021/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Povara pensiilor speciale asupra bugetului de stat este cauzată în cea mai mare parte de pensiile plătite magistraților, aceștia reprezentând circa 40% din numărul total al beneficiarilor de pensii de serviciu, dacă exceptăm pensiile militare care sunt plătite de case de pensii ale MApN și SRI.

Pentru nicio categorie de pensii speciale, ponderea suportată de la bugetul de la stat nu este atât de mare, de aproape cinci ori decât pensia care ar fi rezultat prin aplicarea principiului contributivității.

ADVERTISEMENT

Pe lângă pensiile care pot depăși uneori cuantumul ultimului salariu net primit, procurorii și judecătorii beneficiază de o serie de facilități tot de ordin financiar care uneori se extind și după retragerea din activitate.

Magistrații se pensionează cu 5 ani mai devreme

Drepturile magistraților sunt stabilite în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările ulterioare. Potrivit datelor din luna februarie ale Casei Naționale de Pensii Publice, există 4.207 persoane care beneficiază de pensii în baza acestei legi cu o pensie medie de 19.905 lei. Asta înseamnă că pentru pensiile magistraților sunt alocate lunar  83.740.000 de lei,  iar anual un miliard de lei. Dacă s-ar aplica principiul contributivității, pensia medie a unui fost magistrat ar fi de numai 3.671 lei. Foștii judecători și procurori sunt singurii pensionari plătiți prin CNPP în cazul cărora partea de pensie suportată de la bugetul de stat este mai mare decât partea plătită din bugetul asigurărilor sociale, potrivit contribuției.

ADVERTISEMENT

Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, stipulează primul alineat al articolului 82 din Statutul judecătorilor și procurorilor.

Numărul de beneficiari a fost sporit de o altă prevedere a legii care dă posibilitatea categoriilor menționate mai sus să primească pensie specială, chiar dacă au și un singur an vechime ca magistrat întrucât la calcularea termenului de 25 de ani se iau în considerare și perioadele în care respectiva persoană a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

ADVERTISEMENT

Mai mult, există și posibilitatea pensionării anticipate, mai devreme de 60 de ani, pentru persoanele care au vechime de 25 de ani doar în funcțiile prevăzute la articolul 83, alineatul 1. Astfel, unii magistrați se pot pensiona chiar înainte să împlinească 50 de ani. De exemplu, un tânăr care intră din prima încercare la Facultatea de Drept, la 19 ani, și tot din prima la Institutul Național al Magistraturii, are posibilitatea să devină magistrat la 24 de ani. După 25 de ani, la numai 49 de ani, el poate cere pensionarea, fără ca acest lucru să-i diminueze pensia.

Indemnizație pentru ieșirea la pensie și locuință pe viață

De asemenea, există și posibilitatea pensionării cu o vechime între 20 și 25 de ani, cu diminuarea cu 1% pentru fiecare an lipsă până la 25 de ani vechime a bazei de calcul. În schimb, cei care muncesc până la 65 de ani, primesc o majorare cu 1% a bazei de calcul, fără însă ca pensia să poată depăși ultimul salariu. În cazul în care cei pensionați doresc la un moment dat să-și reia activitatea profesională, ei pot fi reîncadrați cumulând salariul cu echivalentul a 85% din pensie.

ADVERTISEMENT

Judecătorii și procurorii cu vechime continua în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcție pentru alte motive neimputabile, de o indemnizație egala cu șapte indemnizații de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii. Indemnizația (…) se acordă o singură dată în decursul carierei de judecător sau procuror și se înregistrează, potrivit legii”, mai prevede Statutul magistraților. Aceste prevederi se aplică și în cazul decesului judecătorului sau procurorului aflat în activitate. În acest caz, de indemnizație beneficiază soțul/soția și copiii care se afla în întreținerea acestuia la data decesului.

Unul dintre avantajele statutului de judecător sau procuror care se perpetuează și după ieșirea la pensie este faptul că statul asigură locuințe de serviciu pentru magistrați sau plătește chiria. Potrivit grilei actuale, cuantumul chiriei decontat de către stat variază în funcție de localitate, pentru București decontându-se până la 700 de euro pe lună. În locuința de serviciu poate rămâne și soțul supraviețuitor al magistratului, până la sfârșitul vieții.

ADVERTISEMENT