Primăria Voluntari este acționar majoritar la circa 15 companii municipale, cu domenii de activitate diverse, de la mass-media, pază și protecție, construcții și până la servicii funerare. Modelul acestor companii avea să fie preluat după 2016 și la nivelul Primăriei Generale a Capitalei de primarul Gabriela Firea, existând nenumărate critici în acei ani pentru faptul că aceste companii înregistrau pierderi mari, continuând să plătească în același timp salarii uriașe unor directori numiți politic. Dacă la București, după anul 2020, o parte din aceste companii au început să fie desființate, modelul supraviețuiește cu succes la Voluntari.
Datele de la Ministerul de Finanțe pentru prima parte a anului 2023 arată că zece dintre cele circa 15 companii municipale unde Consiliul Local Voluntari este acționar majoritar erau deja pe pierdere după primul trimestru. Pe site-ul Primăriei Voluntari nu există informații privind bugetele acestor companii sau hotărârile Consiliului Local de aprobare a bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul în curs. Datele pe primul trimestru însă apar într-o adresă a Ministerului Finanțelor ca răspuns la interpelarea deputatului PSD de Arad, Adrian Alda, care ceruse un tabel privind datoriile companiilor unde statul român, autorități centrale sau locale, este acționar.
Astfel, deși datele arată dinamica economică a acestor firme doar pe primele trei luni ale anului, ele reprezintă practic un prim indicator al evoluției financiare pe acest an, mai ales dacă colaboram aceste cifre cu rezultatele financiare din anii trecuți. Acest lucru nu înseamnă însă că până la finalul anului acest societăți nu pot deveni profitabile. Spre exemplu, după primul trimestru al acestui an, cele mai mari datorii în rândul companiilor de stat fuseseră acumulate de către CFR Călători, peste 200 de milioane lei, și STB București, 178 milioane.
Dintre companiile Primăriei Voluntari, cele mai mari pierderi fuseseră înregistrate la SC Serviciul Transport Voluntari SA, și ajunseseră la suma de 2,9 milioane lei. Compania a fost înființată încă din anul 2005 și are circa 435 de angajați. Anul trecut, compania a avut pierderi de trei milioane de lei, jumătate față de pierderile din 2021. Compania are datorii de 63 milioane lei și active de 58 milioane. Spre comparație, serviciul de transport public din Zalău, un oraș cu un număr apropiat de locuitori de Voluntari, TRANSURBIS SA, avea anul trecut 153 de angajați și un profit net de 1,3 milioane lei.
A doua companie din Voluntari în lista realizată de către Ministerul Finanțelor este Publivol Creativ SA, compania ce deține televiziunea Primăriei Voluntari, Metropola TV. În primele trei luni din anul 2023, aceasta acumulase pierderi de 1,8 milioane lei. Compania este la început de drum, Metropola TV având prima transmisiune în 25 martie 2020, cu Sfânta Liturghie de Buna Vestire, iar în anul trecut a avut o cifră de afaceri de 8,3 milioane lei cu pierderi totale de 2,1 milioane în acel an. Compania acumulase datorii de 10,3 milioane lei și avea 98 de angajați. După trei ani, potrivit Paginii de media, Metropola Tv are o medie de audiență de 4.700 de persoane, chiar înaintea TVR Cultural.
La începutul anului, directorul general al Publivol Creativ a fost Alexandru-Hazem Kansou, un apropiat al cuplului Pandele-Firea, același care în luna martie era numit la conducerea Societății Naționale de Radiocomunicații. Kansou mai deține și funcția de executiv la Serviciul de Transport Voluntari. Din luna aprilie a acestui an, funcția de director general a fost preluată de către Ciungea Adriana, care a mai condus compania în 2021, iar în 2022, fusese trecută director general adjunct. Principalul acționar al firmei Publivol Cr. este Consiliul Local Voluntari, care deține 99,96% din acțiuni, restul de 0,04% fiind deținute de către societatea SC Fotbal Club Voluntari SA, companie deținută și ea tot de către CL Voluntari.
Și FC Fotbal Club Voluntari SA înregistra pierderi pe trimestrul I al anului 2023, în sumă de 187.000 lei. Anul trecut, societatea comercială a avut pierderi de 1,1 milioane lei, și avea datorii de 116 milioane lei, cu 10 milioane mai mult decât suma la care erau evaluate activele circulante ale firmei. Echipa de fotbal a înregistrat un succes notabil de-a lungul timpului, câștigând Cupa României în anul 2017, și Supercupa României la debutul sezonului următor.
O altă companie a CL Voluntari care era pe pierderi după primele trei luni din an este SC Ecovol SA, firma de colectare și reciclare a deșeurilor, ce înregistra pierderi de 1,3 milioane lei. Anul trecut, firma de salubritate a avut un profit de 302.000 lei, la o cifră de afaceri de 58 de milioane. Firma acea atunci 369 de angajați și datorii de 32 milioane lei. Pe de altă parte, compania avea active de 33 de milioane, iar în conturi, alte 10 milioane lei.
Din anul 2017, directorul executiv al companiei este Robert George Frunză, despre care presa a scris că ar fi rudă prin alianță cu primarul Florentin Pandele. Tot începând cu anul 2017, acesta face parte și din Consiliul de Administrație al Fotbal Club Voluntari. Acesta lucrează în Primăria Voluntari din anul 2011, imediat după absolvirea facultății, fiind timp de 4 ani inspector de specialitate iar apoi alți 3, până în 2017, consilier juridic. Acesta nu are nicio altă experiență în domeniul afacerilor în afara celor dobândite la primăria din Voluntari, însă mai este administrator într-o altă companie a orașului Voluntari, Apavol SA.
SC Euro Apavol SA, compania de apă și canalizare care deservește orașul Voluntari și alte câteva localități din Ilfov, avea și ea pierderi după primul trimestru din 2023 de 834.000 lei. Anul trecut însă, compania cu 200 de angajați reușea să obțină un profit de 456.000 lei. Consiliul Local Voluntari deține 97,966% din acțiunile companiei unde funcția de director general este ocupată de către Ștefan Cristinel Mitroi.
Ideea operării acestor companii municipale este una controversată, chiar și printre economiști. Pe de o parte, cel puțin în teorie, operarea unor companii de către autoritățile locale ar duce la eliminarea unor costuri, în speță profitul pe care l-ar înregistra un operator privat, dar nu numai, ceea ce ar înseamnă un cost mai mic pentru o serie de servicii. Pe de altă parte, alți economiști chiar dacă acceptă necesitatea unor astfel de companii în cazuri de monopol – transport public, termoficare, etc.- sunt de părere că operarea unor astfel de companii implică costuri mai mari decât cele de pe piața liberă – ele nu ar fi stabilite pe o bază concurențială. O astfel de discuție s-a purtat în Consiliul Local al orașului în urmă cu câțiva ani, atunci când consilierii au aprobat un proiect prin care firma primăriei, SC Eventculinar Vol SA, a primit un proiect de pregătire și distribuire a hranei pentru elevii din școlile din oraș.
În plus, autoritățile locale ar trebui să suporte și toate costurile de operare ale acestor companii – bunuri și servicii, salarii, fapt cu atât mai discutabil când nu e vorba de bunuri publice. Mai mult, în această situație, există riscul ca aceste funcții să devină politizate, numirile să nu fie făcute pe criterii de eficiență. Ștefan Cristinel Mitroi, directorul Apavol SA, este și directorul general al SC Aurora Construct Montaj, compania de construcții și asfaltări de drumuri a Consiliului Local Voluntari. Înființată în anul 2010, această firmă un profit de 849.000 lei la o cifră de afaceri de peste 14 milioane lei. Pe primul trimestru al anului 2023, firma avea pierderi de 35.000 lei.
În CV-ul său, Mitroi menționează că a fost șeful serviciului de contabilitate din Primăria Voluntari între 2003 și 2017, conducând apoi Direcția Economică din Primăria București, între 2017 și 2019, an în care ajunge la SC Aurora Construct. În anul 2021 este numit director general la Metropola TV, documentele prin care s-a făcut această numire rămânând un secret. În luna aprilie a acestui an însă, ANI a anunțat că Mitroi Cristinel se află în stare de incompatibilitate începând cu anul 2020.
„Mitroi Ștefan Cristinel, șef serviciu la Serviciul Financiar – Contabil, Buget în cadrul Direcției Economice la Primăria Orașului Voluntari, se află în stare de incompatibilitate începând cu anul 2020, întrucât simultan cu funcția publică exercitată în cadrul Primăriei Orașului Voluntari a exercitat/exercită mai multe funcții în cadrul unor societăți comerciale de interes local la care Consiliul Local al Orașului Voluntari este acționar majoritar, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/200”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.
Ultima sa declarație de avere, depusă în iunie 2023 pentru ultimul an, arată însă că între timp Mitroi Ștefan Cristinel a fost numit în fruntea unei alte societăți a Primăriei Voluntari, Societatea Medicala Sfânta Cuvioasa Parascheva Voluntari.
Lista companiilor deținute de Primăria Voluntari cu pierderi pe trimestrul I al anului 2023 nu se oprește aici. AcmVol Design SA, compania de construcții a Primăriei Voluntari, avea pierderi de 531.000 lei în primul trimestru, iar ElectroVol SA, compania de iluminat public, înregistra și ea pierderi de 483.000 lei. Aceasta din urmă a fost pe pierdere în ultimii patru ani de activitate.
Compania TeleVol Systems SA, deținută tot de către Consiliul Local Voluntari înregistra și ea pierderi de 74.000 lei după primele trei luni ale anului 2023. Compania oferă servicii de mentenanță la rețelele de cablu, internet și echipamente de supraveghere video. Are contracte publice în special cu autoritățile din Voluntari. Compania, specializată în proiectarea și construcția rețelelor de telecomunicații, a fost pe plus mereu în ultimii ani, chiar dacă a avut profituri modeste.
Nu în ultimul rând, firma de pompe funebre a Primăriei Voluntari, Servicii Funerare Abs Voluntari Srl, a fost și ea pe pierdere în trimestrul I, cu un minus de 320.000 lei. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei și pierderi de 400.000 lei. În anul 2020, firma care se ocupă de cimitirul din Voluntari a făcut achiziții de 1,3 milioane lei pe platforma de achiziții publice Seap. Publicația Buletin de București scria atunci că suma a fost cheltuită în trei contracte, atribuite toate în doar 16 minute aceleiași firme, înființată cu doar 6 luni înainte, și ea tot din Voluntari. Mai mult, firma câștigătoare se înscrisese în Seap cu doar o zi înainte de a câștiga cele trei contracte publice.
Despre toate aceste ultime societăți nu există informații publice, ele nu au site-uri proprii, iar singurele mențiuni sunt, în unele cazuri, doar scurte descrieri pe pagina Primăriei Voluntari.