News

Ce planuri are Ungaria cu noul tanc german Panther. Viktor Orban: „Va fi felina Carpaților”

Ungaria va participa la dezvoltarea tancului KF-51 Panther, deja investind masiv. După Leopard, Viktor Orban vrea „următoarea felină a Carpaților”
02.10.2023 | 08:03
Ce planuri are Ungaria cu noul tanc german Panther Viktor Orban Va fi felina Carpatilor
Viktor Orban nu ezită să facă din Ungaria unul din clienții de top ai armelor ultramoderne / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria lui Viktor Orban se implică în dezvoltarea tancului german KF-51 „Panther”, fabricat de gigantul Rheinmetall. Potențial concurent pentru „eurotancul” viitorului.

Future Main Battle Tank. Dar care?

Este posibil ca miniștrii Apărării francez și german, Sébastien Lecornu și Boris Pistorius, să fi repus pe drumul cel bun programul blindatului european MGCS (Main Ground Combat Main System) după ce au semnat un document privind cerințele operaționale comune la nivel înalt (HLCORD) la Evreux, în Franța, la 21 septembrie.

ADVERTISEMENT

Dar rămâne faptul că, cu tancurile KF-51 „Panther” și Leopard 2AX, industria germană este și ea pe drumul cel bun pentru a dezvolta un potențial concurent pentru tancul care va fi dezvoltat via programul MGCS.

„Nu există nici un proiect de tancuri concurente (la MGCS). Într-o franceză aproximativă, asta înseamnă fake news”, a declarat  Lecornu în cadrul unei audieri recente în Adunarea Națională franceză, referindu-se la cererea de oferte FMBT (Future Main Battle Tank) lansată de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Și la care grupurile germane Krauss-Maffei Wegmann/ KNDS și Rheinmetall intenționează să răspundă prin unirea forțelor cu producătorii italieni, spanioli și suedezi. Acest FMBT ar trebui „să permită producerea de module tehnologice care vor fi disponibile pentru fiecare stat membru”, a adăugat ministrul francez al Apărării.

„Companiile germane au răspuns la această cerere de proiecte și, fără a fi purtătorul lor de cuvânt, cred că și companiile franceze vor răspunde”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Potențial concurent pentru viitorul tanc franco-german

Oricum ar fi, FMBT sau nu, Krauss-Maffei Wegmann (KNDS) are în vedere dezvoltarea unui tanc Leopard 2AX. Dar directorul general al KNDS, Frank Haun, a asigurat recent că scopul este de a exploata la maximum „potențialul de dezvoltare al modelului Leopard 2”. Dar că nu există „nici o îndoială” că va fi nevoie de un „sistem de luptă terestră de nouă generație odată ce această etapă va fi atinsă”.

Compania Rheinmetall, care este, de asemenea, implicată în MGCS, nu are același discurs când vine vorba de KF-51 „Panther” (care are același șasiu ca și Leopard 2) din moment ce directorul său general, Armin Papperger, l-a prezentat ca un potențial concurent pentru viitorul tanc franco-german, notează Opex 360.

ADVERTISEMENT

Un tanc care, în opinia sa, va ajunge pe piață prea târziu, având în vedere modernizarea accelerată a forțelor armate europene, în special de la începutul războiului din Ucraina.

„În întreaga Europă, aproximativ 1.000 din cele 8.000 de tancuri de luptă vor fi înlocuite până în 2030. Cu noul nostru Panther, dorim să livrăm cel puțin jumătate din acest volum, adică aproximativ 500 de unități”, declara Papperger , anul trecut, pentru cotidianul economic Handelsblatt.

Ungaria nu ezită pentru Panther

Cu toate acestea, comenzile pentru KF-51 „Panther” au întârziat să apară, în ciuda eforturilor depuse de Rheinmetall pentru a-l promova. În februarie, grupul cu sediul la Düsseldorf a declarat că este gata să livreze câteva pentru armata ucraineană în următoarele „15 până la 18”, și chiar să producă câteva în Ucraina.

Între timp, probabil cea mai serioasă pistă pentru o comandă inițială pentru KF-51 este Ungaria, unde Rheinmetall a inaugurat recent o fabrică pentru asamblarea vehiculelor de luptă de infanterie KF-41 „Lynx” comandate de armata maghiară.

Budapesta investește masiv

Potrivit Handelsblatt, Ungaria este pregătită să investească 300 de milioane de euro pentru a finaliza dezvoltarea și a produce KF-51 Panther pe teritoriul său. Această informație a fost confirmată de Norddeutscher Rundfunk (NDR, radiodifuzor public) și preluată de Rheinemetall prin intermediul paginii sale X/Twitter.

Astfel, informează NDR, într-un documentar despre Rheinmetall, care va fi difuzat la televiziunea ARD pe 24 octombrie,  Papperger a declarat că guvernul maghiar va suporta „costurile” până când KF-51 „Panther” va fi „gata pentru producția de serie”. Cea mai mare parte a muncii ar implica dezvoltarea unui nou șasiu, pentru a-l diferenția de Leopard 2 și pentru a evita complicațiile legale cu producătorul Krauss-Maffei Wegmann.

„Mai avem nevoie de aproximativ 15 luni pentru a ne pregăti pentru producția de serie. Ungaria plătește acum pentru asta și presupun că va fi prima care va cumpăra”, a declarat Papperger.

Viktor Orban: „După Leopard, va fi următoarea felină a Crapaților

Acestea fiind spuse, și chiar dacă Budapesta a comandat deja 44 de tancuri Leopard 2A7HU în 2018, premierul ungar Viktor Orban a sugerat că KF-51 Panther ar putea fi „următoarea felină a Carpaților”.

Cu o greutate de 59 de tone, KF-51 Panther este echipat cu sistemul Rheinmetall Future Gun System, care cuprinde un tun de caligrul 130 mm și un încărcător complet automatizat, ceea ce îi conferă o cadență de tragere „de neegalat”.

De asemenea, Panther este înarmat cu o mitralieră coaxială de calibrul 12,7 mm, complementară cu o alta de calibrul 7,62 mm instalată pe stația de arme telecomandate „Natter”.

Dispunând de un sistem de protecție „în trei straturi” (activ, reactiv și pasiv) și oferind asistență decizională datorită unui algoritm de inteligență artificială, Panther poate fi asociat cu drone, muniții de pândă și roboți tereștri, în special din gama Mission Master.

ADVERTISEMENT