Life

Ce poți face cu frunzele de toamnă căzute din pomi. Detaliul banal pe care puțină lume îl bagă în seamă

Mulți consideră inutile frunzele care toamna cad din pomi și le ard sau le aruncă, neștiind că ele pot fi reutilizate chiar în propria grădină.
13.11.2022 | 13:29
Ce poti face cu frunzele de toamna cazute din pomi Detaliul banal pe care putina lume il baga in seama
Ce poți face cu frunzele de toamnă căzute din pomi. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Toamna frunzele multicolore se aștern pe sol și formează un covor spectaculos. Puțini, însă, sunt cei care îl admiră. Mulți au tendința de a arunca sau arde frunzarul, asta pentru că nu știu cum să-l valorifice.

Frunzele de toamnă căzute din pomi sunt chiar utile, dar puțini știu asta

Foarte puțini grădinari știu cum să economisească bani cu ajutorul acestor frunze uscate, asta pentru că ele pot fi reutilizate ca fertilizatori. Pământul de frunze, obținut în urma descompunerii este bogat în elemente hrănitoare ușor asimilabile de către plante.

ADVERTISEMENT

Așadar, frunzele uscate ajută la creșterea faunei microbiene, eliberează potasiu, sodiu și sporesc capacitatea solului de a reține apa.

Frunzarul și iarba tăiată se pot folosi ca și fertilizator natural pentru gazon. Iarba eliberează azot în sol, iar frunzele carbon.

ADVERTISEMENT

Să nu uităm de frunzele mucegăite care se descompun și devin un ameliorator de sol pe care se pot cultiva bulbi de flori, plante de pădure și plante alpine.

De asemenea, bulbii de flori și răsadurile de legume pot fi protejate de gerul iernii cu ajutorul covorului de frunze, asigurându-le caldură.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie uitat că primăvara trebuie îndepărtate, pentru a le permite plantelor să beneficieze de suficient oxigen și lumină.

Există și dezavantaje, de aceea grămezile trebuie făcute într-un loc departe de casă. Asta pentru că se pot forma cuiburi de insecte, păsări, dar și șobolani, broaște sau șerpi.

ADVERTISEMENT

Sfaturi utile de luat în seamă

Specialiștii în domeniu ne aduc la cunoștință că trebuie avut în vedere și din ce copac este covorul de frunzar. Astfel, pomii cu frunze căzătoare – mesteacăn, arțar, scoruș, soc, carpen, fag, alun, păducel – se descompun între 0,5–1 an. Frunzele de stejar și plop devin un bun fertilizator cam în 2 ani.

Frunzarul rezultat de la nuc, castan și salcie durează o perioadă mai lungă – aproximativ 3 ani. Cel mai greu să treacă în rândul materiei folositoare sunt frunzele de la speciile cu frunzișul veșnic verde. Acestea au nevoie de 2,5-3 ani.

ADVERTISEMENT