News

Ce poți să faci dacă ești pozitiv și după cele cinci zile de carantină obligatorii pentru persoanele vaccinate

Persoanele vaccinate contra Covid sunt obligate să intre în carantina pentru o perioadă de cinci zile. Din păcate, unii dintre cei infectați prezintă încă simptome după aceste zile.
20.02.2022 | 10:18
Ce poti sa faci daca esti pozitiv si dupa cele cinci zile de carantina obligatorii pentru persoanele vaccinate
ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate stau cinci zile în carantină după ce s-au infectat cu Covid, iar cele nevaccinate, zece zile, potrivit ultimelor reglementări anunțate în România. Problema este că unele persoane prezintă încă simptome după aceste zile. Vă reamintim că inițial perioada de carantină a fost de 14 zile.

Pe grupul de Facebook RO Vaccinare, administrat de pagina oficială a campaniei de vaccinare din România, o persoană a întrebat ce poate să facă dacă și după a cincea zi testele îi ies pozitive, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

”Întrebarea mea e, daca luni (a cincea zi după infectare) încă apar pozitivă, se mărește perioada de carantină? Sau sunt forțată să mă întorc la munca si automat să dau altora virusul? Aceste 5 zile mi se par puține din punctul meu de vedere, nu are cum să îți treacă de tot în 5 zile.”, se arată în mesajul de pe Facebook.

Ce faci dacă după 5 zile de carantină ieși în continuare pozitiv la testul pentru Covid?

Trebuie amintit faptul că pentru cele cinci zile de carantină pe care le primesc persoanele vaccinate se acordă concediu medical pentru COVID, plătit 100%.

ADVERTISEMENT

Persoana care s-a întrebat ce face dacă după a cincea zi încă iese pozitiv la testele Covid a primit câteva răspunsuri pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Oamenii i-au explicat că, potrivit legii, poate să iasă din casă după a cincea zi. Însă, dacă se simte rău, poate cere concediu medical, dar nu pentru COVID și va fi plătit doar în proporție de 75%.

ADVERTISEMENT

”Nu se mărește perioada de izolare. După 5 zile va întoarceți la muncă, dacă puteți. Daca vă simțiți rău, doctorul de familie vă poate prelungi concediul medical cu câteva zile, dar prelungirea nu va fi plătită 100%.

E posibil să fiți pozitivă o perioadă mai îndelungată”, se arată într-un comentariu.

O altă persoană spune că a continuat să iasă pozitiv la mult timp după perioada de carantină. ”Și acum în a12-a zi am simptome. Soțul și-a mai luat zile de concediu de odihnă, deși nu mai avea simptome, dar era încă pozitiv”, se arată în comentariu.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate care se simt rău după 5 zile pot cere un concediu medical

Specialiștii au transmis că noile modificări au fost făcute după ce studiile au arătat că persoanele sunt contagioase doar în primele zile.

Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți Covid vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile, potrivi unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ.

ADVERTISEMENT
Tags: