News

Ce presupune sfârșitul stării de alertă. Liderul senatorilor PNL: ”PSD nu-i un partid de tâmpiți””

15.06.2020 | 16:11
Ce presupune sfarsitul starii de alerta Liderul senatorilor PNL PSD nui un partid de tampiti
ADVERTISEMENT

Prelungirea stării de alertă este la mâna Parlamentului, for în care PNL și aliații săi nu dețin majoritate. Din punct de vedere juridic, în lipsa stării de alertă, Guvernul nu va mai avea nicio pârghie prin care să impună vreo restricție motivată de coronavirus.

Practic, dacă starea de alertă nu ar fi prelungită, viața cotidiană a românilor va reveni imediat la normal.

ADVERTISEMENT

PSD intenționează să susțină prelungirea stării de alertă cu 15 zile, cu intenția de a modifica Hotărârea de Guvern de prelungire astfel încât doar unele restricții să fie menținute. În aceste condiții, data de 1 iulie ar putea reprezenta ziua când România va putea reveni integral la normalitate.

Ce presupune sfârșitul stării de alertă. ”Măsuri excepționale doar în stare excepțională”

Guvernul nu are nicio pârghie legală să impună restricții pentru combaterea epidemiei dacă starea de alertă încetează, crede Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional și fost Avocat al Poporului.

ADVERTISEMENT

Numai în stare excepțională se pot institui măsuri excepționale”, a spus Iancu într-o declarație pentru FANATIK. ”Toate restricțiile vor dispărea. Fără stare de alertă, nu poate fi impus nimic, o să fie o stare normală”, a continuat profesorul.

Orice restricție de circulație va fi înlăturată, astfel că cetățenii români vor circula în interiorul țării fără declarații pe proprie răspundere, iar cei veniți din străinătate, indiferent de unde, nu vor mai putea fi băgați în carantină sau în izolare la domiciliu. Cei aflați deja în carantină vor putea să iasă din centrele de carantină înainte de încheierea celor 14 zile.

ADVERTISEMENT

După încheierea stării de alertă, vor fi greu de susținut juridic și restricțiile impuse agenților economici legate de desfășurarea activității sau de distanțarea socială întrucât și libertatea economică este trecut în Constituție la capitolul care se referă la drepturi și libertăți fundamentale ale cetățeanului.

Liderul senatorilor liberali: ”PSD nu-i un partid de tâmpiți”

Senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL, susține că, fără starea de alertă s-ar mai putea impune unele măsuri restrictive, însă numai la nivelul unor comunități de către autoritățilr locale.

ADVERTISEMENT

În ce privește  contextul politic actual, Fenechiu s-a arătat optimist că prelungirea stării de alertă va fi aprobată în  Parlament fără modificări care să pericliteze combaterea epidemiei. ”Sunt importante restricțiile legate de manifestările publice, cele din spații închise, portul măștii, distanțarea socială, capacitatea Guvernului  de a acționa în când situația o impune”, a declarat Daniel Fenechiu pentru FANATIK.

Întrebat dacă se așteaptă de la surprize neplăcute din partea PSD în Parlament, senatorul a răspuns: ”Cred că și-ar face lor surprize neplăcute. Dacă numărul cazurilor va fi în creștere, – vedem că în Bulgaria au fost 500 de cazuri astăzi – ei vor răspunde politic. PSD nu-i un partid de tâmpiți. Una e ce au jucat în spațiul public pentru electoratul lor și una ce vor vota în  Parlament.

Fenechiu a estimat că social-democrații, în pofida declarațiilor publice, nu sunt dispuși să riște o creștere a cazurilor de COVID-19 punând capăt stării de alertă.

PSD este  dispus la concesii legate de starea  de alertă

Social-democrații decid astăzi, în ședința Comitetului Executiv Național, în ce condiții vor vota prelungirea stării de alertă. Președintele Marcel Ciolacu a declarat deja că PSD nu se va opune măsurilor din această perioadă care țin de stăvilirea epidemiei.

Vom aduce nişte modificări (la Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă – n.r.). Tot ce ţine de sănătatea românilor o să votăm. În rest, exclus. Propunerea colegilor a fost pentru 15 zile de prelungire a stării de alertă, dar să vedem, după CExN. Eu, personal, înclin către 15 zile”, a spus liderul PSD, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT