News

Ce primărie din București va cheltui peste 1,4 miliarde de euro pe un proiect de regenerare urbană. Sunt propuse 10 zone ale Capitalei

O primărie din București a scos la licitație un contract care va avea o durată de patru ani, a cărui valoare este de aproape 7 miliarde de lei.
14.06.2023 | 09:33
Ce primarie din Bucuresti va cheltui peste 14 miliarde de euro pe un proiect de regenerare urbana Sunt propuse 10 zone ale Capitalei
Primarul Daniel Băluță vrea să schimbe total fața sectorului pe care-l conduce / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Daniel Băluță Facebook
ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 4 este fruntașă la achiziții între primăriile de sector, iar zilele trecute a bătut orice record. Pe 10 iunie 2023, instituția condusă de primarul Daniel Băluță a publicat un anunț de participare la o licitație deschisă în urma căreia se va atribui contractul „Acord-cadru – Regenerare, modernizare (reabilitare) și mentenanță zone urbane”. Durata contractului va fi de 48 de luni și se vor încheia contracte cu 20 de operatori economici.

Sectorul 4 va fi împărțit în 10 zone de interes

Valoarea achiziției, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice, este de 6.985.769.689,59 lei, adică aproximativ 1,41 miliarde de euro! Banii vor proveni din PNNR – C5, Fondul local POR 2021-2027, bugetul local și alte surse legal constituite. “La nivelul UE a fost lansată inițiativa implementării în statele europene a conceptului ,,noul Bauhaus european,,, ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie”, se menționează în caietul de sarcini. Scopul, potrivit documentului, este ca orașele să devină neutre din punct de vedere climatic și să ofere o calitate a vieții mai bună.

ADVERTISEMENT

“Sectorul 4 se constituie ca parte a acestui proiect de dezvoltare urbană Noul Bauhaus european este un concept dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie”, se explică în documente. Limba de lemn continuă în descrierea achiziției: “Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Odată cu noul Bauhaus european, ambiția noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte”.

Proiectele a căror execuție este scopul acordului se vor concentra asupra unor aspecte mergând de la materialele de construcții naturale și eficiența energetică până la problemele demografice, mobilitatea orientată spre viitor și inovarea digitală eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. „Se propun 10 zone de interes, care necesită intervenții de tipul amenajărilor spațiilor publice, amenajărilor spațiilor de recreere în aer liber, reabilitarea zonelor de circulație pietonală/rutieră, modernizarea curților unităților de învățământ”, se menționează în document.

ADVERTISEMENT

Astfel, Zona 1 va fi delimitată de arterele: Șos. Olteniței – Șos. Berceni – str. Ion Iriceanu; Zona 2 de arterele: Șos. Berceni – str. Turnu Măgurele – str. Emil Racoviță – str. Nițu Vasile; Zona 3 de arterele: str. Emil Racoviță – str. Turnu Magurele – b-dul Alexandru Obregia; Zona 4 de arterele: b-dul Alexandru Obregia – str. Turnu Măgurele – b-dul Constantin Brâncoveanu – str. Nițu Vasile; Zona 5 de arterele: str. Luică – șos. Giurgiului – Drumul Găzarului – b-dul Constantin Brâncoveanu.

Se vor executa lucrări de renovare, revitalizare și reorganizare

Zona 6 va fi delimitată de arterele: Șos. Olteniței – str. Nițu Vasile – b-dul Constantin Brâncoveanu; Zona 7 delimitată de arterele: Șos Olteniței – drumul Găzarului – Șos. Giurgiului: Zona 8 delimitată de arterele: b-dul Tineretului – calea Văcărești – b-dul Gheorghe Șincai; Zona 9 delimitată de arterele: b-dul Gheorghe Șincai – b-dul Dimitrie Cantemir – b-dul Mărășesti – Splaiul Unirii; Zona 10 delimitată de arterele: b-dul Mărășești – Splaiul Unirii – Piața Națiunile Unite – str. Gazelei.

ADVERTISEMENT

În cadrul fiecăreia dintre zonele menționate mai sus, se vor derula următoarele tipuri de lucrări: a) amenajarea, reabilitarea, modernizarea spațiului public din perimetrul ansamblurilor rezidențiale; b) renovarea și reconversia funcțională a clădirilor existente, a clădirilor cu rol social- administrativ, pentru activități de servicii sociale de proximitate, centre culturale și pentru expoziții; c) amenajarea de scuaruri și spații de recreere în aer liber sau în construcții ușoare; d) reabilitarea, modernizarea curților unităților de educație, instituțiilor publice, a terenurilor de sport și amenajării acestora pentru a se asigura accesul în siguranță al publicului, reabilitarea, modernizarea echipamentelor amplasate pe terenurile de sport ale școlilor și liceelor.

Se vor mai face: e) executare de lucrări de reorganizare și revitalizare a spațiului public și a rețelei de străzi și parcări din perimetrul ansamblurilor de locuit, cu scopul de a extinde și amenaja spațiile pietonale sau spațiile destinate formelor de mobilitate alternativă a spațiilor verzi și a amenajărilor peisagistice; f) realizarea de lucrări de separare pe verticală și orizontală a fluxurilor de circulație, punerea în siguranță a zonelor de recreere pietonală de zonele de circulație prin realizarea de sectoare de drum în debleu, rambleu pentru circulația rutieră, transport public, biciclete și altele asemenea, precum și executarea, reabilitarea, modernizarea de poduri și pasaje de traversare și joncțiune a spațiilor publice pietonale.

ADVERTISEMENT

Blocurile de locuințe și unitățile de învățământ vor fi reabilitate termic

De asemenea, se vor mai realiza: g) executare de lucrări de amenajări peisagistice de creare, modernizare, extindere de parcuri, scuaruri, spații verzi aferente locuințelor de tip condominium, culoare vegetale de protecție față de infrastructura tehnică; h) amenajări de parcuri și locuri de joacă pentru copii, i) realizarea de structuri de acces pietonal, inclusiv pentru persoane cu dizabilități sau cu mobilitate redusă, către stațiile de transport public, prin realizarea de rampe de acces, pasaje supraterane, subterane; j) reabilitarea, amenajarea, relocarea/extinderea infrastructurilor edilitare, inclusiv instalații de suprafață și subterane cum sunt: înlocuiri, extinderi, modernizări, modificări ale traseelor aferente infrastructurii publice edilitare și rețelelor de comunicații.

În documentul consultat de FANATIK se mai notează că se vor efectua: k) execuția, reabilitarea, modernizarea, extinderea de lucrări de pavaje, căi de rulare, amenajări urbane diverse; l) dotarea sau reabilitare mobilierului urban. Executarea, modernizarea, extinderea, reabilitarea sistemului de iluminat public și ambiental eficient energetic și inteligent, montarea de indicatoare și alte elemente de semnalizare și orientare urbană, sisteme de monitorizare și sisteme adecvate pentru persoanele cu deficiență de auz și vedere; m) amenajarea, reabilitarea, modernizarea locurilor de parcare, inclusiv prin executarea de locuri de parcare temporară, de reședință subterane,

În sfârșit, ultimele obiective ale proiectului sunt; n) realizarea de sisteme ecologice de colectare a deșeurilor menajere și de colectare selectivă a materialelor reciclabile; o) surse regenerabile de energie. În cadrul planului de regenerare urbană, au fost prevăzute următoarele măsuri complementare finanțate din Buget Local, Fonduri Europene, Fonduri Guvernamentale, Banca Europeană de Investiții sau alte surse legal constituite: Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, Modernizarea și reabilitarea unităților de învățământ (școli, grădinițe, creșe).

ADVERTISEMENT