Life

Ce reprezintă etichetele de pe fructele și legumele de la supermarket. Puțini știu când le cumpără

Ce reprezintă etichetele de pe fructele și legumele de la supermarket. Au înscrise niște coduri pe ele despre care puțini știu.
25.08.2023 | 14:01
Ce reprezinta etichetele de pe fructele si legumele de la supermarket Putini stiu cand le cumpara
Ce reprezintă etichetele de pe fructele și legumele de la supermarket. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce reprezintă etichetele de pe fructele și legumele de la supermarket. Puțini știu ce înseamnă ele, de fapt.

Ce reprezintă etichetele de pe fructele și legumele de la supermarket

Codurile numerice de pe fructe și legume, înscrise pe etichete, sunt cunoscute sub numele de Coduri de Produs PLU (Price Look-Up).

ADVERTISEMENT

Aceste coduri sunt utilizate în principal pentru a facilita procesul de scanare și de etichetare a prețurilor la casierie în supermarketuri și magazine.

Ele sunt aplicate pe eticheta sau pe autocolantul fiecărui produs. Acestea au scopul de a identifica produsele individuale în sistemul de vânzări.

ADVERTISEMENT

Cifrele inițiale: Primele cifre din codul PLU indică tipul de produs. De exemplu, fructele și legumele au categorii specifice de coduri, iar aceste cifre identifică categoria din care face parte produsul.

Cifrele următoare: Aceste cifre indică tipul specific de produs din cadrul categoriei menționate mai sus. De exemplu, un anumit tip de măr sau varietate de struguri.

ADVERTISEMENT

Uneori, codurile PLU pot include litere finale care denotă caracteristici speciale ale produsului, cum ar fi modul de cultivare.

Ce înseamnă codurile, de fapt

Pot exista coduri de patru cifre care să înceapă cu trei sau patru. Este vorba despre produse cultivate convențional, adică acele produse care nu pot fi categorizate ca fiind bio, pentru că au fost folosite pesticide sau îngrășăminte.

ADVERTISEMENT

Codurile care încep cu cifra 8 sunt cele de care ar trebui să ne ferim pentru că vorbim despre produse modificate genetic. În această categorie cad adesea fructe precum pepenele galben sau bananele, scrie Huffpost.com.

Codurile de pe etichete care a început cifra 9 ne arată că produsul respectiv este unul cultivat organic, fără pesticide.

„Federația Internațională pentru Standardele Produselor atribuie PLU pe baza îndeplinirii de către solicitanți a cerințelor și a faptului că primește suficient sprijin din partea unei varietăți de asociații de produse din întreaga lume.”, a explicat Brianna Shales, din Comitetul de Identificare a Produselor pentru Asociația Internațională a Produselor Proaspete.

ADVERTISEMENT
Tags: