News

Ce riscă soțiile sau soțul care cotrobăie pe contul de Facebook al partenerului sau îi umblă pe card. Pedeapsa e ireală și s-a întâmplat deja în România

Ce pedeapsă riscă soțiile sau soțul care umblă pe contul de Facebook al partenerului sau pe cardul acestuia. Legea e clară și a fost deja aplicată
21.04.2023 | 20:00
Ce risca sotiile sau sotul care cotrobaie pe contul de Facebook al partenerului sau ii umbla pe card Pedeapsa e ireala si sa intamplat deja in Romania
Ce riscă soțiile care cotrobăie pe contul de Facebook al bărbatului sau îi umblă pe card. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce riscă soțiile sau soțul care cotrobăie pe contul de Facebook al partenerului de viață sau chiar pe cardul acestuia? Iată o întrebare care are un răspuns extrem de clar. O instanță din România a aplicat o condamnare pentru un astfel de gest.

Ce se întâmplă când îți verifici partenerul pe Facebook sau îi accesezi cardul? Consecințele pot fi grave

Cuplurile din România trebuie să fie conștiente de faptul că un mariaj nu presupune că soții își pot citi și verifica unul altuia conturile bancare, de e-mail sau cele de socializare (Facebook, Instagram, Twitter etc). Nu fără acordul celuilalt. Există, așadat, confidențialitate online, una care nu trebuie luată în derâdere. Protecția datelor personale este cât se poate de importantă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câțiva ani, un tribunal din România a condamnat un român la peste un an de închisoare. Acesta a presupus că soția i-a dat permisiunea să-i violeze corespondența și să-i verifice contul bancar, notează Avocatnet.ro.

În motivarea deciziei, judecătorii au subliniat un aspect extrem de important. Astfel, și dacă se cunosc parolele de acces ale celuilalt, asta nu presupune automat un acord pentru acces.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa pentru accesul neautorizat la contul de Facebook sau la cardul altcuiva. Ce riscați?

Bărbatul din Iași a fost găsit vinovat pentru că a intrat de câteva zeci de ori în e-mailul soției sale. Într-o primă fază, a intrat pe contul ei Facebook. Apoi, i-a accesat contul bancar. A generat de aici rapoarte și extrase de cont pentru a vedea ce sume de bani intră și sunt retrase din contul respectiv.

În fața instanței, bărbatul a recunoscut toate faptele. El și-a motivat simplu acțiunea. A spus că, în trecut, soția i-a acordat o dată permisiunea. Cum aceasta nu și-a schimbat parola, inculpatul a considerat că e liber să acceseze ori de câte ori dorește respectivele conturi. Discutăm, așadar despre mai multe capete de acuzare, printre ele drepturile privind datele personale, furt de identitate online, confidențialitatea contului de Facebook, accesul neautorizat la contul de Facebook și chiar fraude online.

ADVERTISEMENT

Dreptul la intimitate și confidențialitatea datelor personale. Ce spune legea?

Judecătorii au punctat faptul că, în aceste cazuri, nu există o ”prezumție de consimțământ”. Cu alte cuvinte, comunitatea de bunuri nu presupune în niciun caz că soții renunță la viața personală prin căsătorie.

Cât timp dispozițiile legale privind căsătoria nu conferă soțului drept de acces la conturile celuilalt soț, ci dimpotrivă, mențin independența acestuia în administrarea lor, inculpatul trebuia să aibă permisiunea persoanei vătămate pentru acces, indiferent că avea cunoștință de parolele de sistem sau nu”, au explicat judecătorii în hotărâre.

ADVERTISEMENT

În concluzie, soțiile sau soții care au de gând să ”cotrobăie” prin conturile de socializare, bancare etc. ale partenerului trebuie să știe că, în toate cazurile, trebuie cerută permisiunea. În caz contrar, cei vinovați de astfel de acțiuni se pot alege cu condamnări penale. Siguranța online este stabilită prin legislația privind confidențialitatea datelor personale și un judecător te poate trimite în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: