News

Ce s-a ales de interlopii anilor 2000. Au fost prinși de Traian Berbeceanu, dar acum fac din noul legea pe străzi

Lumea interlopă din România s-a schimbat în ultimii 20 de ani, însă vechile clanuri au continuat să câștige putere și influență.
24.02.2024 | 13:05
Ce sa ales de interlopii anilor 2000 Au fost prinsi de Traian Berbeceanu dar acum fac din noul legea pe strazi
Traian Berbeceanu, pe vremea când era șeful BCCO Alba / Foto: Facebook Traian Berbeceanu
ADVERTISEMENT

Anii 2000 reprezintă, printre altele, perioada în care grupurile de crimă organizată din România au cunoscut cea mai mare amploare. Printre cei mai violenți interlopi se remarcau cei din Deva, Hunedoara și orașele de pe Valea Jiului.

Mărgan, implicat într-un scandal cu topoare, la începutul lunii februarie

Cornel Crâznic ”Mărgan”, a fost descris de celebrul polițist Traian Berbeceanu drept ”lider al lumii interlope, infractor deosebit de periculos și violent, fost urmărit internațional, având la activ multiple condamnări”.

ADVERTISEMENT

Mărgan a făcut legea pe străzile din Deva în anii ’90 și 2000, când a fost implicat în mai multe scandaluri și violențe.

Interlopul nu și-a schimbat prea mult năravul, în ciuda scurgerii anilor. Potrivit Adevărul, în noaptea de 3 februarie, el a fost implicat într-o altercație cu mai multe persoane, într-un club din Deva. În timpul agresiunii, bărbatul avea asupra lui un topor.

ADVERTISEMENT

Endre, dat în urmărire internațională

Andrei Raita ”Endre”, un infractor celebru din Hunedoara în în anii 2000, și-a câștigat notorietatea devalizând combinatul siderurgic din localitate, alături de alți membri ai grupării infracționale.

În 2022, Endre a fost dat în urmărire internațională, după ce a fost condamnat la patru ani și jumătate pentru conducerea unui autoturism cu un permis fals. Pe el îl așteaptă și o condamnare mai veche, de 9 ani de închisoare, precum și alte câteva dosare penale aflate pe rolul parchetelor.

ADVERTISEMENT

Mafia fierului vechi, așa cum era cunoscută la acea vreme, a vizat obiective platforme industriale intrate în faliment, de genul celei din Hunedoara.

Ce s-a ales de mafia fierului vechi, destructurată de Traian Berbeceanu

Au apărut bandele de hoți care au adus prejudicii de zeci de milioane de lei prin delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT

Mafia fierului vechi, formată din hoți, patroni ai centrelor de colectare și agenți de pază, a fost destructurată cu ajutorul lui Traian Berbeceanu, la acea vreme șef al BCCO. Acesta a coordonat o acțiune care a trimis în fața justiției peste 50 de hunedoreni.

Chiar dacă au fost vizate de acțiuni ale poliției, rețelele infracționale au continuat să acționeze și să-și sporească influența chiar și din spatele gratiilor. În cele mai multe cazuri, pedepsele cu închisoarea nu au avut efectul scontat, acela de a duce la îndreptarea și reabilitarea condamnaților. Cei mai mulți dintre ei s-au întors pe străzi și au continuat să creeze probleme pentru ordinea de drept.

ADVERTISEMENT