Astăzi, judecătoarea Florica Roman este președinta Curții de Apel Oradea și, dacă în trecut numea DNA-ul lui Kovesi „un monstru”, săptămâna trecută aceasta a participat la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea unde a promis procurorilor „relații de colaborare”.
Florica Roman, astăzi președinta Curții de Apel Oradea, a participat joi, alături de șeful DNA, procurorul Marius Voineag, la inaugurarea noului sediu al parchetului anticorupție. Aceasta s-a declarat onorată de invitația făcută și a avut o scurtă declarație în care s-a arătat gata de o nouă colaborare instituțională cu DNA.
„Ce pot să vă spun e că timpul a trecut, nu mai putem corecta ce s-a greşit, ştim cu toţii istoria. Problema este că viitorul nu ne aparţine, că fiecare moment este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate şi modestie, dacă se poate, şi să nu uităm niciodată să respectăm drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat judecătoarea, potrivit publicației Bihoreanul.ro.
Această declarație în care parcă că „îngroapă securea războiului” vine la trei ani după ce, într-un interviu, numea DNA-ul un monstru care a distrus destinele oamenilor doar pentru faima unor procurori.
„Oameni, și nu puțini, pentru fala unor procurori obsedați de imagine, au fost distruși de DNA. În primul rând din cauza lipsei criticilor presei, societății civile și magistraților la adresa DNA în perioada în care această instituție era considerată vedeta supremă, luptătorul pur și perfect împotriva corupției.
Timpul și faptele au dovedit că, în afara triumfalismelor propagandistice, DNA nu a fost nici pură și nici perfectă în lupta cu corupția, ba din contră. Într-o democrație sănătoasă orice instituție a statului trebuie să fie chestionată și criticată; în lipsa criticilor aceste instituții au potențial de a se transforma într-un monstru avid de putere și control total”, declara în 2021 judecătoarea Florica Roman.
Deși în interviul în cauză susținea că abuzurile DNA-ului au fost dovedite printr-o hotărâre a CSM, aceste acuzații la adresa parchetului condus de Laura Kovesi nu au fost probate în fața niciunei instanțe de judecată. Iar cruciada acesteia împotriva procurorilor anticorupție venea în contextul în care aceasta, alături de alți judecători din Oradea, au fost acuzați în 2014 de procurorii DNA pentru infracţiunile concurente de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului.
Procurorii DNA Oradea au acuzat-o pe judecătoarea Florica Roman că ar fi primit bani, păstrăvi şi whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii săi în ajutorul unui bărbat acuzat de tentativă de viol. Concret, aceștia trebuiau să dea o sentință favorabilă unui bărbat care primise în fond o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu executare, lucru care s-a și întâmplat.
Dosarul a fost trimis în instanță în 2014 însă, după ce a stat doi ani în cameră preliminară, a fost înapoiat la parchet pentru nereguli la rechizitoriu. În final dosarul a fost desființat, acuzațiile față de judecători au fost clasate pe motiv că fapta nu există, asta deși la dosar erau și înregistrări.
Judecătorii vizați de acuzațiile DNA au dat statul român în judecată pentru daune morale, iar în primă instanță au și primit câte 10.000 de euro. Decizia nu este însă definitivă. Publicația G4media a relatat cazul judecătoarei Roman, arătând că asistăm la o serie de foști judecători care au acuzat „abuzurile DNA” iar acum ocupă poziții cheie în sistem.
„Vă promit că în mandatul meu o să avem relaţii de colaborare bazate în primul rând pe lege, dar şi pe colegialitate şi respect reciproc. Şi puteţi oricând să apelaţi la preşedintele Curţii de Apel ori la preşedinţii restului instanţelor, şi o să promovez relaţii între noi cât mai bune, şi cât mai cordiale, şi cât mai bazate pe lege”, a spus judecătoarea Florica Roman, săptămâna trecută, la inaugurarea sediului DNA din Oradea.