News

Kovesi confirmă că Parchetul European anchetează subvențiile pentru stuful din Deltă. Acuzații la adresa DNA pentru clasarea dosarului BMW-urilor

Șefa Parchetului European a confirmat că instituția pe care o conduce anchetează atât subvențiile pentru stuful din Deltă, dar și achiziția de BMW-uri pentru Poliția Română
03.03.2024 | 15:04
Kovesi confirma ca Parchetul European ancheteaza subventiile pentru stuful din Delta Acuzatii la adresa DNA pentru clasarea dosarului BMWurilor
Laura Codruta Kovesi confirmă anchetele Parchetului European în două dosare cheie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Laura Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European, a confirmat că instituția pe care o conduce are pe rol o anchetă ce privește subvențiile din bani europeni pentru stuful din Delta Dunării, subvenții de care ar fi urmat să beneficieze mai multe firme apropiate de liderul PSD, Paul Stănescu. Fosta șefă DNA a confirmat că Parchetul European încă are în lucru dosarul achiziției de mașini BMW pentru Poliția Română, dosar clasat de DNA.

Parchetul European anchetează subvențiile pentru stuful din Deltă

Laura Codruța Kovesi a confirmat duminică, într-un interviu pentru Spotmedia că EPPO are în lucru o anchetă cu privire la subvențiile din bani europeni plătite pentru hectare de stuf din Delta asimilate prin lege pășunilor. Fosta șefă DNA a precizat că în acest moment nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

ADVERTISEMENT

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații.

Dar vă pot confirma că este oficial deschisă o investigație în cadrul EPPO, în care deja se administrează probe, s-au ridicat documente, se fac diverse analize. Pană în acest moment, din câte știu, nu este nicio persoană pusă sub acuzare”, a declarat șefa Parchetului European pentru Spotmedia.

ADVERTISEMENT

În acest caz, o anchetă difuzată la emisiunea de la Pro Tv, „România, te iubesc”, a arătat că mii de hectare de teren cu mlaștini și bălți din Delta Dunării au fost asimilate pășunilor printr-o modificare legislativă inițiată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, în perioada în care acesta se afla la conducerea Comisiei pentru agricultură din Cameră.

Legea avea să fie adoptată în octombrie 2023, iar două firme apropiate de fiul vicepreședintelui PSD, Paul Stănescu, aveau să depună cereri pentru cinci milioane de euro. APIA avea să blocheze aceste cereri de plată, însă șeful instituției avea să fie demis de către ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Critici la adresa DNA pentru clasarea dosarului BMW-urilor

În același interviu pentru Spotmedia, Laura Kovesi s-a arătat nemulțumită și de faptul că DNA a închis prea repede dosarul privind achiziția autoturismelor BMW pentru Poliția Română, pe vremea când ministerul era condus de liberalul Lucian Bode. Licitația pentru cele 600 de mașini fusese câștigată de o firmă controlată de un om de afaceri apropiat de președintele Iohannis.

Șefa Parchetului European a precizat că decizia de clasare în acest dosar, dată de către DNA, va afecta negativ propria anchetă desfășurată de către Parchetul European. „Noi am văzut că DNA a dat o soluție de clasare. Va trebui să analizăm cum afectează această soluție de clasare dosarul pe care noi îl instrumentăm.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță va afecta ancheta noastră. Trebuie să vedem cât de mult și ce mai putem face în dosar după ce s-a dat această soluție.N-aș putea să vă spun acum concret, pentru că trebuie să facem această analiză, dar cu siguranță sunt foarte multe implicații pe care această soluție a DNA o poate avea în dosarele noastre”, a mai declarat Laura Kovesi pentru Spotmedia.

Aceasta a precizat că EPPO va face uz de toate mijloacele pentru a ataca decizia de clasare în acest dosar. „Avem instrumentele care sunt oferite și autorităților naționale sau persoanelor dintr-un stat membru care participă într-o procedură. Putem adresa o plângere contra soluției. Cu siguranță, vom epuiza toate posibilitățile legale care există”, a mai spus șefa Parchetului European.

ADVERTISEMENT