News

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde au murit cinci oameni. Raportul comisiei de control

Care este cauza incidentului de la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde au murit cinci oameni. Ce arată raportul comisiei de control.
29.10.2021 | 13:31
Ce sa intamplat de fapt la Spitalul Targu Carbunesti unde au murit cinci oameni Raportul comisiei de control
ADVERTISEMENT

După tragedia de la Spitalul Târgu Cărbuneşti, Prefectura Gorj a decis să formeze o comisie de control care să ancheteze ce s-a petrecut acolo și care sunt cauzele acestui incident.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Acolo au murit cinci oameni

Concluzia la care a ajuns această comisie este aceea că rezervorul de oxigen s-a golit, iar firma care trebuia să se asigure că acesta este umplut nu și-a făcut treaba.

ADVERTISEMENT

Astfel, având în vedere faptul că erau mai mulți pacienți care aveau nevoie de oxigen, acesta s-a consumat foarte repede, iar firma care îl furniza nu l-a mai alimentat, de unde și cauza incidentului de la Spitalul Târgu Cărbuneşti.

„În condiţiile unui consum crescut de oxigen, datorat unui număr mare de pacienţi bolnavi de Covid-19 dependenţi de oxigen medicinal, rezervorul criogenic de stocare care asigura ventilarea mecanică a pacienţilor internaţi în spitalul suport COVID-19 din Târgu Cărbuneşti a fost epuizat înainte de a fi încărcat la timp de furnizorul SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL“, arată raportul de control.

ADVERTISEMENT

Comisia de control arată că și spitalul este de vină

O parte din vină îi aparține și unității medicale, pentru că aceasta s-a bazat exclusiv pe furnizor pentru a face alimentarea și mai ales pentru a face verificările necesare.

Astfel, în raportul despre incidentul de la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde instalația de oxigen s-a epuizat, se arată că trebuia elaborat un program de supraveghere a acesteia.

ADVERTISEMENT

În schimb, unitatea medicală a lăsat toată responsabilitatea în mâinile firmei care furniza oxigenul.

„La nivelul Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti nu a fost elaborat un program de supraveghere internă a instalaţiei de oxigen (instalaţii fluide), care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora. (…)

ADVERTISEMENT

Astfel, unitatea spitalicească s-a bazat exclusiv pe supravegherea externă realizată de furnizorul de oxigen medicinal”, se mai arată în acest raport.

Cinci oameni de la Spitalul Târgu Cărbuneşti au murit

Reamintim faptul că în urma acestui incident au murit cinci persoane. Totuși, nu se știe deocamdată dacă motivul deceselor are sau nu legătură cu instalația de oxigen, după cum mărturisea la acel moment chiar managerul instituției medicale.

Comisia de control a descoperit și alte nereguli în ceea ce privește „aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare necesare prestării serviciilor de asistenţă medicală de calitate în condiţiile pandemiei de Covid-19”.

Constantin Târziu, managerul spitalului, fost amendat cu 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT