Life

Ce să faci când îți apare mucegai în borcanul cu gem. Nu e nevoie să arunci tot conținutul

De cele mai multe ori, gemul sau marmelada din borcane prind mucegai, iar acest fenomen ridică întrebări despre calitatea produselor. Cum puteți stopa acest lucru?
04.12.2023 | 09:39
Ce sa faci cand iti apare mucegai in borcanul cu gem Nu e nevoie sa arunci tot continutul
Ce să faci când îți apare mucegai în borcanul cu gem/ foto: pixabay/ colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Ce să faci când îți apare mucegai în borcanul cu gem. Multe gospodine se confruntă cu apariția lui, iar mucegaiul nu este tocmai prietenos cu sănătatea noastră. Poate provoca boli grave, dar există câteva metode prin care putem evita apariția lui în borcanele preferate de dulcețuri. Iată ce trebuie să faceți!

Ce să faci când îți apare mucegai în borcanul cu gem

Mucegaiul apare la suprafața alimentelor, dar și la suprafața borcanelor de gem sau dulceață. De regulă, mucegaiul se formează din cauza calității proaste a produselor originale sau a greșelilor efectuate în timpul preparării. Dar și condițiile necorespunzătoare de păstrare contribuie la apariția acestei ciuperci.

ADVERTISEMENT

Gemurile se prepară vara, iar atunci când vrem să le savurăm în sezonul rece, observăm mucegai fie pe capacul borcanului, fie la suprafața gemului. Mucegaiul nu este sănătos pentru organism, pentru că poate provoca boli grave, mai ales la cei mici. Cu toate acestea, dacă observați mucegai în borcanul cu gem, nu trebuie să îl aruncați!

Cel mai periculos mucegai este cel galben, Aspergillus flavus. El produce o toxină care provoacă pneumonie severă și cancer la ficat. Deși doar o parte din aliment este mucegăit, întregul produs este contaminat cu spori.

ADVERTISEMENT

Mucegaiul schimbă gustul și aspectul gemului

Dacă ați detectat mucegai în borcanele de gem sau dulceață, este important să fiți atenți la mai multe semne. Primul ar fi aspectul. Dacă observi schimbări de culoare, pete de mucegai, sau conținutul arată neobișnuit sau neplăcut, este un semn că s-ar putea să fi fost deteriorat.

Și mirosul neobișnuit poate fi semn al mucegaiului. Deschide borcanul și miroase conținutul. Dacă are un miros de fermentație, mucegai sau orice alt miros suspect, nu consuma conținutul și aruncă-l imediat.

ADVERTISEMENT

Gustul unui gem cu mucegai este este diferit de cel normal. Poate fi acru și înțepător. Și capacul trebuie examinat. Dacă observi că, capacul este umflat sau prezintă orice altă deformare, este un semn de fermentație sau alterare a conținutului.

Nu mai aruncați borcanele de dulceață care au mucegai

De cele mai multe ori, mucegaiul apare pe borcanul de gem pentru că acesta nu a fost tratat termic suficient și corect. Deși multe persoane preferă să arunce borcanul atunci când văd pelicula de mucegai la suprafața gemului, un specialist susține că nu trebuie să mai facem acest lucru. Totuși, dacă mucegaiul este în interiorul conținutului, atunci e bine să-l aruncați.

ADVERTISEMENT

Prima dată, trebuie să îndepărtați cu grijă stratul superior împreună cu pelicula de mucegai și încă un strat de cam un centimetru grosime. După care, dulceața sau gemul trebuie transferată în alt recipient steril. Dacă doriți, se poate refierbe pe baie de aburi borcanul cu gem. Toate aceste recomandări se pun în aplicare doar pentru dulcețurile făcute în casă.

Sylvia Anderson, expert consultant în siguranța și igiena alimentară din Londra, Marea Britanie, precizează că gemul este dens și are mult zahăr, ceea ce împiedică mucegaiul  să pătrundă în adâncimea conținutului. Drept urmare, putem consuma fără probleme conținutul borcanului.

ADVERTISEMENT
Tags: