Life

Ce să faci pe timp de caniculă. Obiceiurile care îți pot salva viața, prezentate de specialiști

Ce să faci pe timp de caniculă? Simple obiceiuri îți pot salva viața, spun specialiștii. Dacă ținem cont de ele, evităm probleme grave de sănătate.
02.07.2023 | 10:21
Ce sa faci pe timp de canicula Obiceiurile care iti pot salva viata prezentate de specialisti
Ce să faci pe timp de caniculă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi ce să faci pe timp de caniculă? Specialiștii vin cu o serie de recomandări importante. Niște simple obiceiuri îți pot salva viața în perioada în care temperaturile sunt extrem de ridicate. De asemenea, organismul tău va fi și el în siguranță.

Ce să faci pe timp de caniculă

Ce să facă pe timp de caniculă pentru a evita stările de rău sau chiar alte scenarii mai grave? Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au venit cu o serie de recomandări importante, indiferent de vârstă.

ADVERTISEMENT

După cum prea bine știm, pe timp de caniculă se poate ajunge la supraîncălzirea corpului. Mai departe, acest lucru duce la stări de amețeală și chiar și epuizare. În cele mai pesimiste scenarii, rezultatul este un atac cerebral.

Ce să faci pe timp de caniculă, conform recomandărilor venite de la DSP Iași? În primul rând, e bine să ne protejăm de soare. Nu este recomandat să stăm în intervalul orar 11.00 – 18.00 în bătaia directă a soarelui.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este recomandat să purtăm pălării solare, dar și haine lejerele colorate. Consumul de lichide este și el important. Ar fi bine să consumăm măcar 2 litri de apă pe zi, ori un pahar de apă la fiecare 20 de minute.

„Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1.5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii DSP Iaşi.

ADVERTISEMENT

Ce alimente și băuturi trebuie evitate pe timp de caniculă

Iar dacă tot suntem la capitolul alimente și băuturi, o altă recomandare este legată de ce să nu facem niciodată pe caniculă. Specialiștii ne spun să evităm consumul de alcool. Acesta deshidratează organismul și ia din capacitatea lui de a lupta cu căldura.

De asemenea, ar fi bine să fie evitate băuturile care conțin mult zahăr, în special cele carbogazoase. Și cafeaua, dar și ceaiul trebuie evitate, pentru că la rândul lor conțin cofeină și deshidratează organismul.

ADVERTISEMENT

Ce mai trebuie să faci pe timp de caniculă? Să consumi fructe proaspete. În același timp, bazează-te pe iaurt când vine vorba de hidratare, recomandă specialiștii, care ne mai spun să fim atenți și la persoanele în vârstă.

„Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate”, mai sfătuieşte DSP Iaşi.

Când să pornești aerul condiționat și ventilatorul

Referitor la copii, specialiștii ne spun că aceștia trebuie să fie feriți de căldură, iar la fel și animalele de companie. De asemenea, ar fi bine să evităm introducerea de alimente noi în cazul acestora. Cei mici trebuie să fie îmbrăcați în materiale din fibre cât mai comode, lejere și de asemenea, să nu fie scoși afară în cea mai călduroasă perioadă din zi.

La rândul lor, persoanele vârstnice care suferă de afecțiuni cronice este bine să consume lichide. Totodată, tratamentul trebuie luat în continuare conform indicațiilor medicului. Un alt lucru interesant despre ce să faci pe timp de caniculă este cel legat de aerul condiționat.

Specialiștii de la DSP Iaşi ne spun să reglăm temperatura aerului condiționat când îl pornim. Aceasta trebuie să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Iar pentru cei care folosesc ventilatoare, ele trebuie pornite doar dacă temperatura aerului a depășit 32 de grade, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT